A Magyar Biotechnológiai Szövetség (MBSZ) szervezésében és a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) támogatásával 2006-ban útjára indul Magyarországon az első biotechnológiai menedzser képzési program.

A képzés elsődleges lja a minőségi szakemberhiány problémájának orvoslása. Az interdiszciplináris szemléletÚ, gyakorlati megközelítésekre igen nagy hangsúlyt fektető program alkalmassá teszi a résztvevőket, hogy az élettudományi háttér és a biotechnológiai menedzserismeretek ötvözésével tudásuk többrétÚvé váljon és hatékony részt tudjanak vállalni a szektoron belüli (biotechnológiai, gyógyszeripari, orvosi mÚszer vagy egyéb élettudományi) cégek indításában, illetve irányításában.

A képzés célcsoportja elsősorban olyan ambiciózus és vállalkozó kedvÚ fiatal kutatókból és egyetemistákból áll, akik fontolgatják kutatási eredményeik hasznosítását, illetve a cégalapítást, valamint már mÚködő, élettudományokkal foglalkozó kis- és középvállalatok menedzserei, vagy olyan vállalkozók, akiket érdekel a cégindítás az élettudományi szektorban.

A képzési program tematikája magában foglalja az üzleti terv készítés fortélyait, a szellemi tulajdon védelmével kapcsolatos tudnivalókat, a szerződéskötés és technológia transzfer mikéntjét, a pénzügyi tervezés és finanszírozás titkait (az üzleti angyaloktól a kockázati tőkebefektetőkig), a stratégiai tervezést és külső tanácsadók bevonását, az életképes üzleti modellek, iparági trendek és biotechnológiai piacok bemutatását, a nemzetközi értékesítési és marketing technikák elsajátítását, technológiai felmérések és konkurencia elemzés készítését, valamint a hazai és EU-s pályázatírás főbb ismérveit.

Az egy év alatt várhatóan tíz alkalommal tartott képzés közel két napos kurzusai jelentős tudományos múlttal rendelkező városokban kerülnek megrendezésre. A hazai és külföldi szakemberek előadásait is tartalmazó kurzusok egymástól függetlenül is önálló egységet képeznek, tehát külön-külön felvehetőek. A teljes képzési programon résztvevők az év végén a kurzus elvégzéséről igazolást kapnak.

**********************************************************************

1. kurzus: Üzletképes élettudományok
Időpont: 2006. június 9-10.
Helyszín: Debreceni Egyetem GenomNanotech Tudásközpont

**********************************************************************

A BioManager kurzusra jelentkezni legkésőbb 2006. június 6-ig az MBSZ weboldalán lehet (www.hungarianbiotech.org).