Ebben az évben nyolcadik alkalommal hirdették meg a mai Magyary Zoltán Felsőoktatási Közalapítvány jogelődje, az Alapítvány a Magyar Felsőoktatásért és Kutatásért kuratóriuma, az ALCOA magyarországi vállalatai és az ALCOA Alapítvány által 1999-ben alapított „Szilárd Leó Professzori Ösztöndíj”-at.

A pályázati felhívásban foglaltak szerint „A díjazott személyére felsőoktatási intézmények tanácsai tehetnek javaslatot. A javasolt személynek olyan, világszerte elismert eredményt felmutató tudósnak kell lennie, aki személyes tekintélyét iskolateremtő felelősségérzettel párosítva segíti elő fiatal munkatársai, egyetemi hallgatói sikeres pályáját.” A Semmelweis Egyetem Egyetemi Tanácsa egyhangú támogatással jelölte az élő természettudományok területén dr. Palkovits Miklóst a díjra, amelynek ünnepélyes átadására 2006. április 18-án került sor.

Dr. Palkovits Miklós, a Semmelweis Egyetem emeritus professzora, az orvostudomány doktora, az MTA rendes tagja, aki kutatói életútja során alapvető és világszerte tanított felfedezéseket tett az agy finomszerkezetével, az idegpályák anatómiai és neurokémiai vizsgálatával, a központi idegrendszer hormonális mûködésének és élettani tevékenységeinek idegrendszeri szabályozásával kapcsolatban. Munkatársaival elsőként térképezett fel számos neurotranszmittert, neurohormont, neuropeptidet és ezek receptorait a központi idegrendszerben, megalapozva ezzel a neuroanatómia új ágát, a kémiai neuroanatómiát. Több kísérletes agymûtét bevezetése, agyi idegpályák topográfiai leírása és a róla elnevezett agyi mikrodisszekciós (micropunch) technika fûződik a nevéhez. Öt közleményét, mint citation classic publikációt tartják nyilván. Az egyetem Idegtudományi Doktori Iskola alapítója. Tanítványai közül 17-nek biztosított hosszabb tanulmányutat a világ vezető laboratóriumaiban. 44 munkatársa, tanítványa szerzett tudományok doktora, kandidátusa vagy Ph.D. fokozatot. Vezető tudományos, oktató és gyógyító tevékenységet folytató tanítványai, munkatársai közül kilencen egyetemi tanárok, hatan kutatóintézet vagy laboratórium vezetői, heten kórházigazgatók vagy osztályvezető főorvosok. Igazgatója az általa alapított Humán Agyminta Bank, Budapest-nek, mely tagja a BrainNet II, Euro-6 konzorciumnak. 1978-ban és 1997-ben Nobel-díjra jelölték. (Tudományos életrajz)

A Semmelweis Egyetemről 2002-ben dr. Spät András akadémikus, az Élettani Intézet igazgató egyetemi tanára, 2005-ben pedig dr. Halász Béla, az Anatómiai Intézet emeritus professzora, az orvostudományok doktora, az MTA rendes tagja vehette át a 2002-től 8.000 dollárral járó „Szilárd Leó Professzori Ösztöndíj”-at.

Ezúton is gratulálunk dr. Palkovits Miklósnak kiemelkedő tudományos és iskolateremtő teljesítményéhez!

Dr. Palkovits Miklós átveszi az oklevelet dr. Mang Béla felsőoktatási helyettes államtitkártól

Dr. Palkovits Miklós az oklevéllel

Dr. Palkovits Miklós munkatársai

 

A Semmelweis Kiadó orvosi-tudósi életmûveket bemutató sorozatának könyve