A Semmelweis Egyetem 237. tanévének megnyitóját szeptember 3-án tartotta a MÚvészetek Palotája Nemzeti Hangversenytermében. Az impozáns épület, mely idén tavasszal nyitotta meg kapuit, méltó helyszíne volt az évnyitónak. Az eseményen közel 1400-an jelentek meg.

Az ünnepélyen megjelent dr. Mészáros Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora, dr. Klinghammer István az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora, Kőnig Frigyes a Magyar KépzőmÚvészeti Egyetem rektora, Mr. Solve Steinhovden norvég követségi tanácsos, Dózsa Csaba, az Egészségügyi Minisztérium helyettes államtitkára, Horváth Attila, az International College főigazgatója, Dr. Sótonyi Péter rector emeritus, valamint az egyetem vezető tisztségviselői és oktatói.

A nyitóbeszédet dr. Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora mondta el (a megnyitó szövege itt olvasható magyarul, angolul és németül). Ezután a megjelent német és angol nyelvÚ hallgatókat köszöntötte dr. Ligeti Erzsébet professzor asszony németülés dr. Kollai Márk professzor úr angolul.

A köszöntők után az egyetem öt karára beiratkozott hallgatók ünnepélyes fogadalomtétele következett magyar, angol és német nyelven.

Az eskütétel után Lovász Irén előadásában olyan dalokat hallgathattak a jelenlévők, melyek a mÚvészet és a gyógyítás szoros kapcsolatát mutatták meg.

A pihentető mÚsorszám után dr. Tulassay Tivadar, az egyetem rektora kitüntetéseket adott át.

A Semmelweis Egyetem Kiváló Oktatója kitüntetésben részesült:

Általános Orvostudományi Karon

Dr. Kiss Lajos egyetemi adjunktus, a Sebészeti Tanszék munkatársa
Dr. Soós Margit egyetemi adjunktus, az Igazságügyi Orvostani Intézet munkatársa;
Dr. Glasz Tibor egyetemi adjunktus, a II. sz. Patológiai Intézet munkatársa

Fogorvostudományi Karon

Dr. Fábián Gábor egyetemi adjunktus, a Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika munkatársa

Egészségügyi Főiskolai Karon

Dr. Gangler Zoltán főiskolai docens, a Társadalomegészségtani Intézet munkatársa

Testnevelési és Sporttudományi Karon

Dr. Kiricsi János egyetemi adjunktus, az Úszás és Vízi sportok Tanszék munkatársa

Pro Universitate díjban részesült:

Dr. Mészáros János egyetemi tanár, a Testnevelési és Sporttudományi Kar Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszéke oktatója.

Végezetül a Genersich Antal Alpítvány nevében dr. Keller Éva professzor asszony és dr. Tanko Attila egyetemi magántanár díjakat adott át. A díjban részesült Mészáros LíviaIII. éves hallgató, aki az Egyetem I. Pathológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetben TDK tagként dolgozik. Peuser Nina Ogechi IV. éves hallgató aki a II. sz. Pathológiai Intézet molekuláris patológiai laboratóriumban dolgozik. Rausz Eszter Zsófia IV. éves hallgató aki az Igazságügyi Orvostani Intézetben dolgozik, TDK tevékenységet folytat. Dr.Kerényi Tibor professzor úr, aki jelenleg a II. Sz. Pathológiai Intézet igazgató helyettese, az egyetem Doktori Iskolájának egyik alapító tagja.
Az akadémikusok számára létesített Genersich Antal Díjat a kuratórium döntése alapján ebben az évben Ádám Veronika akadémikus asszony kapta. A professzor asszony 2001 óta a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. 14 éve az Orvosi Biokémiai Intézet igazgatója.
A határon túli magyar orvosok különdíjat kaptak.
Dr. Brassai Zoltán egyetemi tanár, az MTA külső tagja, a Sapienta Erdélyi Magyar Tudományegyetem szenátusának tagja.
Dr. Csík Adalbert Ferenc, aki 1994-től tagja a Magyar Egészségügyi Társaságnak, 1999-től elnökként vezeti a Kárpátaljai Magyar Egészségügyi Dolgozók Társaságát.
Dr. Pávay Zoltán egyetemi docens, a Marosvásárhelyi Orvos és Gyógyszerésztudományi Egyetem Patológiai Intézetének munkatársa.

A Semmelweis Egyetem a tanévnyitó ünnepségen adománygyÚjtési akciót indított azerdélyi vízkárosultak javára. Az eseményen 115.744,- Ft és 25 Euro gyÚlt össze, amely összegekért az Egyetem vezetősége a köszönetét fejezi ki. Az akció szeptember végéig folytatódik. Ezt követően az Egyetem vezetősége tájékoztatást ad az összegyÚlt összeg nagyságáról és a célba juttatás módjáról.