Fogorvostudomány területén a top 200 felsőoktatási intézmény közé sorolják a Semmelweis képzését – először fordul elő, hogy nemzetközi rangsorban ilyen előkelő helyezést ér el egy magyar egyetem ezen a téren. Az Academic Ranking of World Universities rangsort is megjelentető ShanghaiRanking 2021-es szakterületi listáin (Global Ranking of Academic Subjects) a klinikai orvostudomány és az orvostechnológia területén továbbra is a legjobb 300-ban szerepel a Semmelweis Egyetem.

Első alkalommal fordult elő, hogy magyar egyetem fogorvostudományi képzése a nemzetközi rangsor élmezőnyébe került: a Semmelweis Egyetem a fogorvostudomány területén bejutott a világ 200 legjobb felsőoktatási intézménye közé az Academic Ranking of World Universities rangsort is megjelentető ShanghaiRanking 2021-es szakterületi listáin (Global Ranking of Academic Subjects).

Klinikai orvostudományok területén a 2021-es listán tavalyi helyezését megőrizve továbbra is a 201-300. helyen található a Semmelweis Egyetem; magyar egyetemek közül a Szegedi Tudományegyetem a 401-500. a listán. Orvostechnológia területén is változatlanul a 201-300. helyen, biológiai tudományok terén 301-400. helyen, a humán biológiai tudományok listáján pedig 401-500. helyen áll a Semmelweis Egyetem, amely ez utóbbi szakterületi rangsorokra egyedüli magyar intézményként került fel.

A 2003 óta megjelenő rangsor az intézmények teljesítményét főként publikációs tevékenységi indikátorok szakterületre jellemző súlyozásával mérik, figyelembe véve egyebek mellett a kiadott publikációk arányát, a vezető folyóiratokban megjelent vagy kiemelt konferenciákon bemutatott publikációk számát, illetve a jelentős díjakkal elismert kutatók számát is. A Semmelweis Egyetem a legjobb eredményeket a szakterületi átlaghoz viszonyított idézettség, valamint a nagy presztízsű folyóiratokban megjelenő közlemények száma területén érte el.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.