Dr. Merkely Béla személyében egy nagy tekintélynek örvendő szívgyógyász egyetemi tanár, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója, a MOB Orvosi Bizottságának tagja kapott megbízást a 2017-es budapesti és balatonfüredi, sokszorosan összetett vizes világbajnokság orvosi csapatának és egészségügyi szolgálatának megszervezésére. „Csapatának” tagjai – közel száz orvos és annál is több önkéntes – minden verseny- és edzésszínhelyen jelen lesznek. Azzal a céllal, hogy a váratlan helyzetek se lehessenek zavarba ejtőek a számukra, bölcs előrelátással a túltervezést választva készülnek a nagy megmérettetésre.

Dr. Merkely Béla szerint a szív nyeri meg a nagy versenyeket…

„Iskolás éveimben úsztam és vízilabdáztam, aztán az egyetemi tanulmányaim közben átmenetileg felhagytam a sportolással, öt éve viszont újra pólóedzésekre járok, hétvégenként pedig a Semmelweis Egyetem csapatának tagjaként a meccsekből is kiveszem a részemet. A rendszeres mozgásnak köszönhetőn játékrészenként három percekre a nálam 20-25 évvel fiatalabb orvoskollégákkal is tartani tudom a lépést. Vigyázok az egészségemre, szerencsére nem kell messze mennem, hogy rendszeres ultrahangos és EKG vizsgálatokon kapjak hű képet a szervezetem állapotáról ” – mondta Dr. Merkely Béla a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

A ma is jó karban lévő édesapja testnevelő tanár volt, és ezt a szakmát választotta a klinikaigazgató testvéröccse is. A szívgyógyász a Magyar Vízilabda Szövetség orvosi bizottságának vezetője, az általa vezetett intézet pedig – az Uzsoki Kórház ortopéd-traumatológiai osztályával és az Országos Gerincgyógyászati Központtal együtt – négy évvel ezelőtt FIFA kiválósági díjat érdemelt ki. Ennek köszönhetőn ma is a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség által ajánlott egészségügyi ellátó központok közé tartoznak, amelyekből az egész világon alig több mint kéttucat akad.

„A kétszeres olimpiai bajnok Kolonics György kenuzónak a pekingi olimpiai játékok előtt bekövetkezett sajnálatos halála után Schmitt Pál, a MOB akkori elnöke kért segítséget tőlünk, és az óta igen aktívan foglalkozunk a sport szakkardiológiával. Nem csupán magas szintű szűrővizsgálatokat, hanem a sporthoz kapcsolódó állatkísérleteket, humán és sportélettani vizsgálatokat is végzünk, tanulmányok elkészítésében és kutatásokban veszünk részt, a szakmai területünkön pedig egyfajta véleményformáló tudásközpontként működünk.”

A tavalyi budapesti vízilabda Európa-bajnokságon a kétgólos hazai győzelmet hozó Magyarország – Szerbia „csúcsmérkőzést” Dr. Merkely Béla együtt nézte meg Gyárfás Tamással, a Magyar Úszó Szövetség elnökével, aki a két év múlva esedékes vizes világbajnokság szervező bizottságának egyik vezetője.

„Az elnök úr azt kérdezte tőlem, hogy csak a vízilabdát szeretem nagyon, vagy esetleg az úszást is? Miután a válaszomból kiderült, hogy az úszás is kedves a számomra, már akkor együttműködést ajánlott, amit felkérésnek is nevezhetek. Igent mondtam, de akkor a 2021-esre világbajnokságra esküdtem fel. A szerepvállalásomon az sem változtatott, hogy a magyar házigazdáknak a tervezettnél négy évvel korábban kell bizonyítaniuk. Így aztán most mindenkinek nagyon össze kell szednie magát, és ez rám, valamint a Semmelweis Egyetem és a pólós csapatunk orvos tagjaira épülő világbajnoki teamünkre is vonatkozik. A vb-n dolgozó egészségügyi csoport másik pilléres háttérintézménye az Uzsoki Kórház, Dr. Hangódy László professzor báratom vezette ortopéd-traumatológiai osztályának szakembergárdája lesz.”

Sok válogatott úszó és vízilabdázó fordul meg a Városmajor utcai klinika falai között és vesz részt a szűrővizsgálatokon, köztük Gyurta Dániel, Cseh László, Szilágyi Liliána, illetve a férfi és női póló válogatott tagjai.

„Pontosan úgy néz ki a szívük, mint a testük és az izomzatuk, szóval éppen olyan kisportolt. Akármit is mondanak, nekem az a véleményem, hogy elsősorban a szív nyeri meg a nagy versenyeket. Ha „ott” nincs valami rendben, ha a szív nem tudja kezelni a megnövekedett perctérfogatot, a vázizmok nem kapnak kellő mennyiségű oxigénben dús vért, és akkor bizony jön a besavasodás, a kővé merevedés, a kínos lelassulás, ami ellen ott a pályán nincs ellenszer. A felkészültség állapota, a szív teherbírása, összehúzódó és elernyedő képessége a rendelkezésünkre álló módszerekkel pontosan felmérhető. Az átadott adatok birtokában valójában minden élsportoló megtudhatja, hogy mikor és mekkora hajrára lehet képes, és miben kell fejlődnie, hogy még jobb legyen” – hangsúlyozta a vizes vb orvosi szolgálatának vezetője, aki büszkén említette, hogy az idén végző, ortopéd-traumatológusnak készülő Gergő fia is a 2017-re felálló csapatának tagja lesz.

(Telekom Sporthír Szolgálat/Szalay Péter, fotó: Semmelweis Egyetem/Kovács Attila)