„A légúti vírusok elleni védőoltások eredményességének meghatározása Magyarországon a 2021-2024. években” elnevezésű epidemiológiai vizsgálatban résztvevő háziorvosok részére

A jelentést készítette az  

2024.10. 08.

Aktuális hazai járványhelyzet

A SARS-CoV-2 egész évben okozhat megbetegedéseket és évente akár többször is járványhullámot. A Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának háziorvosi kutatási hálózata – az országban egyedüliként – a légúti szezonon kívül, már az interszezonális időszaknak számító 21. és 39. hét között is gyűjtött légúti mintákat. Ennek megfelelően 2024 lesz az az első év, amikor nemcsak október közepétől a következő év májusának közepéig, hanem mind a 12 hónapra vonatkozóan rendelkezni fogunk adatokkal a légúti tünetekkel háziorvoshoz fordulók számáról, a megbetegedéseket okozó vírusokról, és a tesztpozitivitási arányokról a sentinel kutatási hálózatunkban. Ezzel az a célunk, hogy a COVID-19 előfordulását a teljes naptári évre vonatkozóan jobban megismerjük.

A 2024. év augusztus utolsó hetétől (35. hét) szeptember utolsó hetéig (39. hét) gyűjtött közel 200 légúti minta 52%-a volt SARS-COV-2 pozitív a PCR vizsgálatok eredményei szerint (1. ábra).

  1. ábra. A PCR-vizsgálattal megerősített SARS-COV-2 pozitív, és negatív légúti minták száma, valamint a SARS-COV-2 pozitivitási arány Magyarországon 2024. 1. és 39. hetei között, az Epidemiológiai és Surveillance Központ háziorvosi alapú vizsgálatába

Forrás: Epidemiológiai és Surveillance Központ

A 2024. év 35. hetétől azonosítható magas pozitivitási arány arra utal, hogy augusztus végétől kezdődően, egész szeptemberben jelentősen erősödött a COVID-19 járványos terjedése Magyarországon. Nagyon hasonló trend volt megfigyelhető 2023. szeptemberében is, amiről a 2023. decemberi háziorvosi hírlevelünkben is beszámoltunk.

A tavalyi évben a SARS-CoV-2 vírus cirkulációja az 50. hétre érte el a maximumát Magyarországon, ahogy azt a 2024. júliusi hírlevelünkben ismertettük. Hazánkban a többlethalálozás 2023 október 23 – november 5. (43-44. hét) között 7%, valamint 2023. november 27 – december 31. (48-52. hét) között 10% volt az idősek körében az azt megelőző időszakhoz képest. A többlethalálozás időben egybeesett az aktuális SARS-CoV-2 járványhullámmal, és azzal az időszakkal, amikor a súlyos akut légúti tünetek miatt szükségessé vált kórházi kezelések hátterében a legnagyobb gyakorisággal SARS-CoV-2 fertőzést állapítottak meg.

A COVID-19 elleni védőoltás továbbra is ajánlott, elsősorban a kockázati csoportok számára. Az előző évek adatai alapján várható járványügyi helyzetet a védőoltások tervezésekor minden esetben javasolt figyelembe venni.

A korábbi évek epidemiológiai adatai megmutatták, hogy a COVID-19 aktuális hulláma és az influenzajárvány időszaka nem esik egybe. A SARS-CoV-2 őszi-téli járványhulláma jóval korábban, már szeptemberben elindul, míg az influenzajárvány jellemzően a következő év januárjának végénél korábban nem szokott elkezdődni.

Míg influenza esetében elegendő október-november hónapokban oltani, a COVID-19 esetében a védőoltások idejét ennél előrébb kell hozni annak érdekében, hogy a kockázati csoportok a COVID-19 járványhullám minél szélesebb időszakában védettséget élvezzenek.

2024 áprilisában az Egészségügyi Világszervezet útmutatása alapján az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlást adott ki a 2024-2025-ös védőoltási kampányban javasolt, engedélyezett COVID-19 vakcinák antigén-összetételének megváltoztatására.

Az ajánlás legfontosabb megállapításai az alábbiak.

  • A SARS-CoV-2 továbbra is kering és változik, melynek a legfontosabb oka a tüskefehérje jelentős genetikai és antigénfejlődése mutációk révén.
  • A COVID-19 elleni vakcina antigén-összetétele frissítésének a célja, hogy növelje a vakcina által kiváltott immunválaszt a cirkuláló SARS-CoV-2 variánsokkal szemben.
  • Mivel a vírus várhatóan az Omicron JN.1 alvariánsából fog továbbfejlődni, a COVID-19 vakcinák mostani formuláiban a JN.1 alvariánst, illetve annak leszármazási vonalába tartozó antigént (pl. KP.2 antigén) kell használni, méghozzá egykomponensű (monovalens) formában.

Kérjük, a háziorvosokat, hogy ösztönözzék a kockázati csoportba tartozó pácienseiket, hogy amint elérhetővé válik hazánkban, oltassák be magukat a legújabb összetételű, COVID-19 Omikron JN.1 (illetve az ennek megfelelő leszármazási vonal) ellen kifejlesztett egykomponensű oltóanyaggal.

A háziorvosi hálózat által gyűjtött SARS-COV-2 pozitív minták genomikai elemzése jelenleg is tart, és amint rendelkezésre állnak a szekvenálási eredmények, frissíteni fogjuk a járványügyi helyzet ismertetését.

 

Az Epidemiológiai és Surveillance Központ munkatársai

 

RRF-2.3.1-21-2022-00006 Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium projekt