Elismerést kaptak a Sürgősségi Orvostani Klinika legtöbb résztvevő beteget bevonó munkatársai egy nemzetközi, többközpontú epidemiológiai kutatásban való részvételért. A Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központja ajándékcsomaggal köszönte meg az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium keretei között végzett klinikai kutatásban résztvevő legaktívabb betegtoborzók munkáját. A kutatás második szakaszának sikeres lezárását közösen ünnepelték meg.

A Sürgősségi Orvostani Klinika munkatársai minden egyes hozzájuk kerülő beteg gyógyulásáért dolgoznak, míg az Epidemiológiai és Surveillance Központ (ESK) munkatársai a betegségek megelőzéséért, korai felismeréséért, a minél jobb egészségi állapot eléréséért a népesség szintjén. Bár különböző típusú munkát végeznek, de valójában ugyanazért a célért küzdenek.

Mert egyetlen ember egészsége is mindenki ügye kell, hogy legyen: ez a népegészségügyi programok lényege. Az egészségügy különböző szakterületein dolgozók együtt tehetnek a legtöbbet azért, hogy javítsák a népesség egészségét és jóllétét.

A közös kutatás

Egy közös kutatás hozta össze a klinikusokból és epidemiológusokból álló csapatot. A projekt előzménye, hogy a COVID-19 világjárvány során egyértelművé vált, mennyire életbevágó egy-egy járványügyi kérdésre gyors, pontos válaszokat kapni. Például mennyi ideig tart a járvány, mikor várható a csúcsa, mekkora terhelésre kell készülnie egy adott kórháznak, klinikának? Véd-e a védőoltás, hányszor kell beoltatnunk magunkat, kell-e maszkot hordanunk, ha már egyszer be vagyunk oltva? A fentiekhez hasonló kérdésekre a helyes válaszokat csak a tudomány képes megadni.

A Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium keretein belül új tudományos hálózatok felállítására kapott lehetőséget. A tudományos kutatás egyik ágába súlyos akut légúti tünetekkel kórházba kerülő betegeket kell toborozni. Az ilyen tüneteket produkáló betegek leginkább a Sürgősségi Orvostani Klinikán keresztül érkeznek az egyetemi betegellátásba. A sürgősségi osztály klasszikusan betegellátási funkciót lát el, azonban a széles spektrumú beteganyag és a magas betegforgalom lehetőséget ad a klinikai vizsgálatokba való toborzásra. A Sürgősségi Orvostani Klinika kutatási profilépítési törekvéseinek részeként a projekt kezdetével egyidőben egy vizsgáló csapat jött létre, amely aktív betegtoborzásra és magas minőségű adatgyűjtésre törekszik. Az új típusú, kutatási célú surveillance rendszer a Sürgősségi Orvostani Klinika munkatársai nélkül nem indulhatott volna el. A közösen kialakított modell működik, amelynek eredményeként két másik egyetem és egy vidéki kórház is csatlakozott már a kutatási hálózathoz. 

 

Mit vizsgálunk?

Egy oltóanyag piaci bevezetését követően, a napi használat során számos olyan kérdés merül fel, amit az engedélyezés előtti randomizált kontrollált vizsgálatok nem tudnak megválaszolni. A vakcina által nyújtott védelem nagysága eltérő lehet a különböző betegség-kimenetek (enyhe vagy súlyos lefolyás), a fertőzés és a fertőzőképesség, valamint az újonnan megjelenő vírusvariánsok ellen. Ezen kívül a randomizált kontrollált vizsgálatok nem képesek a védettség alakulását hosszú távon követni, miközben a védőoltás indukálta védettség idővel csökkenhet. Olyan esetekben is szükség van a vakcina eredményesség ellenőrzésére, amikor egy vakcinát az eredeti vizsgálati populációkon kívül alkalmaznak a napi gyakorlatban, pl. várandós nőkön, vagy idős krónikus betegen, akik általában nem vehetnek részt oltóanyag kipróbálási vizsgálatokban, hiszen nem toborozhatók ilyen célra. Kutatási projektünk ezekre a csoportokra is kiterjed. A védőoltási programok tervezése során egyéb kritikus kérdések is felmerülhetnek: a különböző adagolási sémák, az oltási intervallumok, valamint a különböző vakcinatípusok kombinálhatósága. Egy változékony kórokozó esetén pedig mindig számolni kell azzal is, hogy a vakcinák esetleg nem lesznek olyan hatékonyak az új vírusváltozatok ellen, ha azok immun-elkerülő képessége javul. Mindezen kérdések megválaszolására valók a védőoltás-eredményességet monitorozó megfigyeléses epidemiológiai vizsgálatok. Jelenleg a két legfontosabb légúti kórokozó, a SARS-CoV-2 valamint az influenza elleni védőoltások eredményességére zajlanak a vizsgálatok, de a felállított kutatási hálózat egyéb kutatási témák megvalósítására is alkalmas lehet a jövőben. 

Kik a partnereink a kutatás hálózatban?

Az Epidemiológiai és Surveillance Központ felelős a hazai kutatási hálózat működtetéséért, a kutatások megszervezéséért és az adatok elemzéséért, valamint a nemzetközi hálózatban történő részvételért. Ennek érdekében az ESK számos partnerrel alakított ki együttműködést. Jelenleg a magyar hálózat részét képezi 110 háziorvos, 4 klinika és kórház, a Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézete és a pécsi iBioScience Kft, akik az izolált vírusok szekvenálását végzik. A hálózat tagjai közötti mintaszállítást az ESK biztosítja, egy külső logisztikai partner segítségével. A magyar hálózat része annak a nemzetközi együttműködésnek, amelyben 13 EU-s tagállam több mint 50 kórháza és sok száz háziorvosa vesz részt, Mindannyian hasonló vizsgálati protokoll szerint dolgoznak nap mint nap, mint a Sürgősségi Orvostani Klinika betegtoborzói vagy a kutatási hálózat másik ágának magyar háziorvosai.

Kik azok a munkatársak, akik segítik a projekt végrehajtását?

Mindazok, akik a kutatás lebonyolításának egy-egy részfeladatát végzik. Köztük azok a munkatársak, akik a Sürgősségi Orvostani Klinikán a betegellátáson túl résztvevőket toboroznak a kutatásba, tájékoztatnak, laboratóriumi vizsgálatra légúti mintát vesznek és adatokat is gyűjtenek. Ők azok, akik az egyetem legfontosabb feladatai közül kettőt, a betegellátást és a kutatást is előmozdítják nap mint nap.

Köszönet illeti az együttműködés iránti elkötelezettséget, a bizalmat és a sok munkát mindazoknak, akik a betegellátás első vonalában végzik a betegtoborzást a kutatáshoz, és valamennyi kollégának országszerte, akiknek a napi munkája működteti ezt az újonnan felállított tudományos együttműködési hálózatot.

Köszönet a Sürgősségi Orvostani Klinika igazgatójának, dr. Varga Csabának, valamint a klinika kutatási felelősének, dr. Fenyves Bánknak az együttműködésért és a magas színvonalú szakmai munka iránti elkötelezettségért.

Köszönet a koordinációt végző munkatársaknak, Kanál Krisztinának és Stelkovics Annának a kutatás-szervezési feladatokért.

Köszönet valamennyi kollégának, akik a betegek bevonását végzik a kutatásba, közülük is kiemelten azoknak, akik a 2023-24. évi légúti szezonban legtöbb beteget toborozták a légúti kórokozók elleni védőoltások eredményességét vizsgáló nemzetközi, többközpontú vizsgálatba:

  • Tóth Tünde,
  • Draskóczi Erika,
  • és Farkas Krisztián József ápolóknak.

A kutatás 2024-25-ben is folytatódik.

 
 

 

RRF-2.3.1-21-2022-00006 Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium projekt