Mindenkinek javasolt „járványos” üzemmódba kapcsolni a légúti betegségek őszi-téli szezonja miatt. Sokféle kis lépést tehetünk annak érdekében, hogy minimalizáljuk a betegen és maximalizáljuk a családdal egészségesen töltött időt.
Az első kérdés az, hogy 2023. 51. hetében van-e olyan új variáns a láthatáron, amely befolyásolhatja az elkövetkező hetek járványügyi helyzetét?

A válasz: igen. Mostanában veszi át a dominanciát a JN.1 COVID-19 variáns, ami egy erősen mutálódott Omikron-változat. Ez az új variáns a BA.2.86 (Pirola) leszármazottja, de jelentősen különbözik tőle a tüskefehérjében, amely kulcsszerepet játszik sejtjeink megfertőzésében. Számos európai ország mostanában közeledik a JN.1 esetek 50%-os küszöbértékének eléréséhez, vagy már át is lépte azt. Ez azért fontos, mert hamarosan látni fogjuk az új variáns elterjedésével járó járványügyi következményeket (azaz az új fertőzésekre és a kórházi kezelésekre gyakorolt hatást).

Úgy tűnik, hogy a 2023-as őszi, XBB.1.5 elleni egykomponensű, „frissített” emlékeztető oltás jól működik az új variáns ellen is, mivel nagyon jó a keresztvédettség. A frissített védőoltás tehát előre láthatóan hónapokig védeni fog az új variánssal történő fertőzés ellen, és még mindig a legjobb eszköz a kórházi kezelés és a halálozás megelőzésére.

Érdemes egyáltalán még védekezni?

Igen, ez nem kérdés. Áttekintjük sorjában, mit lehet tenni a fertőzések elkerülése érdekében. Akkor is, ha még nincs beoltva a frissített összetételű COVID-19 elleni védőoltással.

A lényeg:

2023 végétől okosabban védekezhetünk a légúti fertőzések ellen, mint korábban tettük. Ez által egészségesebbek lehetünk. Kis lépésekkel maximalizálhatjuk annak valószínűségét, hogy csökkentsük a légúti fertőzések kockázatát, és élvezzük az ünnepi időszakot!

Reméljük, hogy mindez Ön számára is megéri!

Az alábbi három fontos témakörre szeretnénk
felhívni a figyelmet:

 

Letölthető, nyomtatható formátumban ITT érhető el.