A Nagyvárad Téri Elméleti Tömb dísztermében rendezett ünnepségén 74 konduktor vehette át diplomáját, hárman közülük kitüntetéssel. A Pető András Kar (PAK) konduktoravató és diplomaátadó ünnepségén dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea, a kar dékánja, valamint dr. Bánhidy Ferenc általános rektorhelyettes adta át az okleveleket és köszöntötte a végzős hallgatókat.

A PAK 74 sikeres záróvizsgát tevő végzős hallgatóját a Semmelweis Egyetem Nagyvárad Téri Elméleti Tömbjének dísztermében, ünnepélyes oklevélátadó keretében fogadták konduktorrá. Az eseményt a rokonok, ismerősök és hozzátartozók online közvetítés formájában követhették.

Az ünnepség kezdetén dr. Bánhidy Ferenc általános rektorhelyettes mondott beszédet, kiemelve a diploma átvételének jelentőségét a hallgatók életében. „Amit most megtanultak, azt a fiatalok javára tanulták – a diploma átvétele után pedig mindent megtesznek azért, hogy az arra rászorulók sokkal jobb és minőségibb életet tudjanak élni, mint az Önök segítsége nélkül. A szakmájuk ugyanis nem csak arról szól, hogyan lehet a mozgásterápiával a járáson, mozgáson javítani – hanem arról is, hogyan lehet valakinek a gondolkodását is megváltoztatni.” Az általános rektorhelyettes sok sikert kívánt a végzős hallgatóknak és gratulált nekik tanulmányaik teljesítéséhez.

Ezt követően dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea, a PAK dékánja szólt a végzősökhöz. „Az itt eltöltött négy év joggal nevezhető többnek, mint egyszerű felsőfokú tanulmányoknak. Az elfogadás, a segítségnyújtás, a problémamegoldás életük alapelemeivé váltak. A kölcsönös szeretet és állandó megfelelés neveltjeink, sérült embertársaink körében valódi erőpróbák elé állították Önöket” – fogalmazott a dékán, kiemelve: a pandémia miatti távoktatás során olyan új tanulási és fejlesztési formákat ismerhettek meg, amelyek egy életen át kapaszkodót adhatnak a lehetetlennek tűnő helyzetekben. Ráadásul a karon végzettek akár további tanulmányok elvégzése nélkül is azonnal munkába állhatnak – mutatott rá. Dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea beszédében felelevenítette a kar névadójának, Pető Andrásnak az életét is, akiről dr. Vekerdy Tamás pszichológus úgy fogalmazott: „Nem gyógyítani akarta a gyógyíthatatlant, hanem nevelni”. A kar dékánja felidézte a Semmelweis Egyetem 250. jubileumi tanévében végbemenő fejlesztési folyamatokat, majd Albert Schweitzer Nobel-békedíjas orvos, tanár, filozófus gondolataival kívánt sok sikert a végzősöknek: „Nem tudom mi a sorsod, de egy dolgot tudok: csak azok lesznek igazán boldogok, akik keresték és megtalálták hogyan lehet másokat szolgálni”.

A III. évfolyamosok nevében Vaizer Laura, a végzett évfolyam nevében pedig Havrán Rebeka mondott búcsúztatót.  Az oklevélátadás iránti kérelmet Havrán Rebeka terjesztette elő, amit a konduktorjelöltek eskütétele követett. Az oklevelek átadásával dr. Bánhidy Ferenc és dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea fogadta konduktorrá a végzős hallgatókat, akiknek Dr. Matos László oktatási dékánhelyettes, Feketéné dr. Szabó Éva a konduktor alapszak felelőse, valamint Babos Zsuzsanna óvodai gyakorlatokért felelős oktató gratulált először kézfogással.

A PAK Konduktor alapszak óvodapedagógus, majd tanító specializáción végzett hallgatóinak oklevélátadása után a kitüntetéses okleveleket vehetett át Dian Fanni volt hallgatói önkormányzati elnök, Simon Eszter PAK Részönkormányzati elnök és Méth Frida Részönkormányzati alelnök.

Az ünnepség zárásaként a jelenlévők megtekinthették a Pető András Kar oktatóinak, konduktori közösségének búcsúfilmjét, majd a végzett évfolyam búcsúvideóját is. A diplomák átadására a jelen helyzetben szükséges óvintézkedések maximális betartása mellett került sor.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.