Önmagukat taszítják jojo-effektusba, akik egyik napról a másikra akarnak megszabadulni az ünnepek alatt felszedett plusz kilóktól – hívta fel a figyelmet dr. Lichthammer Adrienn dietetikus. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék főiskolai docense kiemelte, a drasztikus energiamegvonásra válaszul a szervezett 7-10 nap alatt beáll tartalékoló üzemmódba, így a túl alacsony energiatartalmú étrendek a visszájára sülhetnek el. Tartós súlycsökkenést csak kiegyensúlyozott táplálkozást követve, az arányok és a mennyiségek finomhangolásával, és rendszeres testmozgással érhetünk el.

Az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat legfrissebb, 2014-es eredményei alapján a magyar felnőtt nők 60 százaléka, míg a férfiak 65 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, az Egészségügyi Világszervezet 2016-os kimutatása szerint pedig hazánkban a felnőtt lakosság körében feltűnően nagy, 28-31 százalék az elhízás mértéke. Ezzel az eredménnyel az egész világot tekintve a nem túl előkelő negyedik helyet szereztük meg.

A túlsúly nem csupán esztétikai probléma, összefüggést mutat a szív- és érrendszeri betegségek – például a magas vérnyomás, a szívinfarktus és a stroke –, a 2-es típusú diabétesz, számos ízületi kórkép kialakulásával, de okozhat súlyos alvászavart és légzésproblémákat, epekövességet és depressziót is – emlékeztet dr. Lichthammer Adrienn. Hozzáteszi, a hastáji elhízás tovább növeli a 2-es típusú diabétesz, valamint a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját.

Súlyfeleslegünk mértékét a BMI index (kg/m²) számítással állapíthatjuk meg. A normális  testtömegindex 18,5-25 között van, ha a képletből kapott érték meghaladja a 25-öt, akkor túlsúlyról, ha 30-nál is magasabb, elhízásról beszélhetünk. Utóbbi kategóriát egyébként az Egészségügyi Világszervezet önálló betegségként jegyzi.

A főiskolai docens szerint az ünnepek alatt általában megengedőbbek vagyunk étkezés terén, aminek következtében két hét alatt könnyen felkúszhat ránk akár 5-6 kg is. Súlyfeleslegre azonban szinte észrevétlenül is szert lehet tenni, hiszen évente egy kilónak még nem tulajdonítunk nagy jelentőséget, ám ha ez tendenciává válik, akkor öt-tíz év alatt szépen fokozatosan bele lehet csúszni a túlsúlyos vagy elhízott kategóriába – fogalmaz Lichthammer Adrienn, majd rögtön figyelmeztet; újévi fogadalom ide vagy oda, óvakodjunk az interneten terjedő rapid diétáktól. A villámdiéták nagyon szigorúan vonják meg a kalóriát a fogyni vágyóktól, drasztikusan alacsonyan tartják az energiabevitel, melynek hatására nagyon gyorsan lecsökken az alapanyagcsere (az az energiamennyiség, amely az alap életfolyamatok fenntartásához szükséges, ha az egyén teljes fizikai és szellemi nyugalmi állapotban van), és a szervezet átáll spórolásra, így amint visszatérünk a normál étkezési rutinunkhoz, azonnal visszahízzuk, amit előtte kínkeserves koplalással leadtunk. A köznyelvben jojo-effektusnak nevezett folyamat ördögi körré válhat, ami hosszútávon megnehezíti a tartós fogyást, ráadásul a villámdiéták jórészt nem a zsírtól szabadítják meg az embert, az első néhány kiló mínuszt a víz távozásának köszönhetjük.

Mielőtt fogyókúrába kezdenénk, fontos tudni, hogy az egészséges fogyás mértéke fél-egy kg/hét, a tartós életmódváltás egyik alappillére pedig a napi ötszöri étkezés – ismerteti a főiskolai docens. A többszöri étkezés egyenletesebb vércukorszintet, kisebb éhség/jóllakottság hullámzást biztosít; és valószínűsíthető, hogy az egyenletes ellátottság hatására hosszútávon kevésbé áll be tartalékolásra a szervezet, vagy bátrabban nyúl a raktárakhoz. Hozzáteszi, mint sok minden más, úgy a fogyókúra is fejben dől el. Az első lépés az elhatározás, ezt követően pedig végig kell gondolni, hogy milyen ételeket szeretünk, és mit tudunk vagy akarunk változtatni a napi rutinunkon a hatékony és tartós súlycsökkentés érdekében.

A diéta során elsősorban azokat az ételeket helyezzük előtérbe, amelyeknek kevés az energiatartalma, de nagyon fontos, hogy változatosan táplálkozzunk, zöldségekből, gyümölcsökből, állati eredetű fehérjékből és gabonafélékből összeállítva a napi étkezésünket. Napi étkezésünk megtervezéséhez nagy segítséget nyújthat a Magyar Tudományos Akadémia ajánlásával 2015-ben készült OKOSTÁNYÉR®.

Lichthammer Adrienn arra is figyelmeztet, hogy testmozgás nélkül nem érhetünk el tartós eredményt. Nem kell versenysportolóvá válnunk, de találjuk meg azt a mozgásformát, amiben élvezetünket leljük. Eleinte próbáljunk meg naponta 10-15 percet pluszban sétálni a szokásoshoz képest, majd szépen lassan fokozzuk a terhelést.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.