Korszerű véralvadás-vizsgáló berendezést adományozott a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának a TEST-VÉR Egészségpénztár. A csaknem 10 millió forint értékű ROTEM Delta 400 készülék a laborvizsgálatnál gyorsabban ad lehetőséget terápiás döntések meghozatalára műtét közben, súlyosan vérző betegek esetében, ezáltal javulnak a betegek túlélési esélyei és rövidül a kórházi tartózkodás ideje is.

M?szerátadás a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján.

A mindennapok során a komplex nagyműtétek jelentik a legnagyobb kihívást, ezért is nagy segítség az új eszköz, amely a műtét során, sőt, azt követően is megkönnyíti az orvosok munkáját – mondta a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója. Dr. Merkely Béla hangsúlyozta: a klinika az akut ellátáson kívül a legmagasabb progresszivitású ellátások központja. Ezek közé tartozik a műszívkezelés, a szívtranszplantáció, az akut érkatasztrófa, akut infarktus, az életet veszélyeztető ritmuszavarok kezelése. Kiemelte, minden szempontból a legjobb helyre került a tromboelasztográfos készülék, hiszen az itt kezelt betegeknél a véralvadás megfelelő menedzselése, a trombotikus és a vérzéses szövődmények megelőzése nagy kihívás a minimál-invazív és a komplex szív- és érrendszeri műtétek esetén egyaránt.  

Az új készülék a vérminta behelyezésétől számítva 5-10 percen belül lehetőséget ad terápiás döntések meghozatalára, míg a laborvizsgálat eredménye 30-40 perc alatt készül el. A készülék a legmagasabb színvonalat képviseli, ezért az oktatásba és a kutatásba is jól beilleszthető a használata.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem