Az endometriózis egy jóindulatú megbetegedés, amelynek során a normál esetben kizárólag a méhben található méhnyálkahártya (endometrium-szövet) kivándorol a méhből. Ez a kóros elhelyezkedésű szövet követi a normális ciklikus változásokat, amelynek következményeként a menstruáció alatt váladék gyülemlik fel a méhen kívül. Az ennek hatására fellépő belső szervi összenövések, immunológiai reakciók és sejtmediátor anyagok felszabadulása súlyos panaszokat és erős fájdalmakat okozhatnak. A betegség okozta elváltozások érinthetik a méh izomzatát, a méhen kívüli belső és nemi szerveket, így a petefészket, petevezetéket, hüvelyfalat, húgyhólyagot, húgyvezetéket, májat, vesét, tüdőt és a bélrendszert is.

RS7278_20120827-IMG_3627-scrAz endometriózis 95 %-ban a reproduktív korú nők betegsége, a nem szült nőknél gyakoribb. Kialakulásának oka egyelőre ismeretlen. Aktiválhatják gyógyszeres és fájdalomcsillapító kezelések (pl. célzott hormon- és gyógyszerterápia, ezek lehetek akár fogamzásgátló vagy fájdalom- és gyulladáscsökkentő tabletták stb.), vagy gyógynövények folyamatos és indokolatlan fogyasztása, illetve állandó alacsony szintű gyulladások a szervezetben, a mozgásszegény életmód, a krónikus stressz, a helytelen és hektikus táplálkozási szokások, alhasi trauma (extrém mozgások vagy baleset, műtét által kiváltott hasi stressz). Sokszor szülés, császármetszés vagy vetélés után is kialakulhat, illetve jelentkezik a betegség. Az endometriózis könnyen összetéveszthető más, kismedencére kiterjedő betegséggel, például medence- vagy bélgyulladással, ezért a tünetek megjelenése esetében ajánlott a szakorvosok felkeresése.

Az endometriózis főbb tünetei:
• fájdalommal kísért és/vagy szabálytalan menstruáció
• meddőség
• alhasi fájdalom
• fájdalmas nemi élet
• szorulás vagy hasmenés
• fájdalmas széklet/vizeletürítés
• véres széklet/vizelet

RS12690_KA-20120831-IMG_5056-scrA betegség sokba kerül mindenkinek: 2012 áprilisában publikálták a Human Reproduction című szaklapban azt az átfogó kutatást és annak eredményeit, mely az endometriózissal járó direkt és közvetett költségeket mérte fel. Az ENDOCOST vizsgálatában 10 ország 12 endometriózis-központja vett részt, 909 páciens kérdőíves kikérdezésével. Hazánkban a kutatás vezetője Dr. Bokor Attila, a Semmelweis Egyetem I. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának laparoszkópos csoport vezetője volt. A számadatok kijózanítóak: mint kiderült, átlagban 9579 euróba, vagyis 3 millió forintba kerül egy endometriózisos nő évente. Ennek az összegnek mindössze a harmadát teszik ki a tényleges egészségügyi ellátás költségei, kétharmadát pedig a munkából való kieséssel járó kiadások. Dr. Bokor Attila szerint 5-10 év múlva az endometriózissal küzdő nők aránya a mostani 10%-ról 15% körülire fog emelkedni. „A korai felismerés, a jó műtét, az életmódváltás és a hosszútávú gyógyszeres kezelés együttesével lehet eredményeket elérni az endometriózis kezelésében. Mivel az endometriózis a meddőség egyik legfőbb oka, nagyon fontos a mindent átfogó szemléletmód. Minél több nőhöz el kell juttatni a betegségről szóló információkat, hogy időben felismerhessék a betegséget.”

Az EndoMarch program 2015. március 28-án, információ: Salamon Adrienn 30-217-2444