Betűméret: A A A

November 5. a patológia napja világszerte

A patológus szerepe egyre meghatározóbb a gyógyító terápia kiválasztásában is, főleg a daganatos megbetegedések esetén. A szövettani/citológiai diagnózis nemcsak alapvetően meghatározza a betegség gyógyításának mikéntjét, hanem a patológus a betegség kimenetelét is megbecsüli, ma már a terápiát tervező orvoscsoport meghatározó tagja. Sajnos azonban minden harmadik kórházban mindössze egy patológus dolgozik.

II.számú Pathológiai intézetHazánkban ezt a szakmát mintegy 250 szakorvos műveli, pedig a betegellátás ennek kétszeresét igényelné. Ezen a helyzeten csak úgy lehet változtatni, ha a meglévő emberi erőforrásokat a legkorszerűbb informatikai fejlesztésekkel segítjük és egyúttal jelentős erőfeszítéseket teszünk a szakemberképzésben. Mindez jelentős pozitív hatással lehet a betegellátó tevékenység egész folyamatára.

Az elmúlt 20 évben hatalmas változásokon ment keresztül a kórszövettani vagy patológiai diagnosztika, aminek alapja részben a technológia korszerűsödése, az informatika eredményeinek beépülése, másrészt és döntően a molekuláris medicina kifejlődése. A patológia a diagnosztikus kórszövettanon túl mára további ágakkal gyarapodott, mint a betegségek kimenetelét megbecslő és a terápiás célpontokat azonosító patológia. Így a patológus már egyáltalán nem csak a halottak kórboncolásában érintett, egyre inkább a korszerű betegellátó tevékenység meghatározó szereplője a betegség diagnózisának felállításától annak kezelésén át.

Semmelweis Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Debreceni Egyetem, Pécsi Tudományegyetem

Lehetséges nyilatkozók:

Gyógyult beteg: Pataki Aranka.

Semmelweis Egyetem, II. Sz. Patológiai Intézet, dr. Tímár József tanszékvezető egyetemi tanár, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Patológiai Tagozatának elnöke és I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet, dr. Matolcsy András tanszékvezető egyetemi tanár. Fotózási és vágóképezési lehetőség az intézetben.

Szegedi Tudományegyetem, Patológiai Intézet, dr. Iványi Béla tanszékvezető egyetemi tanár, ivanyi.bela@med.u-szeged.hu.

Debreceni Egyetem, Patológiai Intézet, dr. Méhes Gábor igazgató, a Magyar Patológusok Társaságának elnöke, 30-371-1720, gabor.mehes@med.unideb.hu.

Pécsi Tudományegyetem, Patológiai Intézet, dr. Tornóczky Tamás igazgató, 72-536-282, ttamas64@hotmail.com.

A bejegyzés kategóriája: Cikkek
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.