Sokszor nem is gyanakodnak infarktusra az idősebbek és a nők, mert náluk nem tipikusak az infarktus tünetei. Mivel nem jelentkezik erős mellkasi fájdalom, későn is kerülnek kórházba – figyelmeztet dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója. Idén a Kutatók Éjszakáján kifejezetten nőknek tartanak szűrést szeptember 26-án déltől éjfélig a Városmajori Szív és Érgyógyászati Klinikán.

24 órás sz?rés a Városmajori KlinikánSok esetben a mellkasi fájdalom kisebb intenzitású és sok az atípusos illetve megmagyarázhatatlan tünet. Ezek közé tartozik a mérsékelt gyomortáji fájdalom, hányinger, hányás, szédülés, akár eszméletveszés is előfordulhat. Sokszor egyáltalán nem jelentkezik a mellkasban fájdalom, nincs légszomj, izzadás. A legtöbbször általános rosszullétet és fáradtságot érez az idős korú vagy női beteg, ezért nem gyanakszik infarktusra. Bízik abban, hogy hamarosan jobban lesz és többnyire nem hívja ki a mentőt, vagy csak későn. Pedig a késlekedés végzetes lehet: a szívinfarktus halálozás óránként 15%-al nő, ha a beteg késve kerül orvoshoz.

A professzor szerint tragikus, hogy leggyakrabban csak 3,5 óra elteltével kerülnek orvoshoz a betegek, de az átlag még rosszabb: 4,5 óra. Ezért azt tanácsolja, ha nem szűnik a rosszullét, fél órán belül mindenképpen ki kell hívni mentőt. Felhívta a figyelmet arra, az infarktus kockázata különösen magas azoknál, akiknek magas a koleszterin szintjük, a vérnyomásuk, dohányoznak, cukorbetegek, mozgásszegény életmódot folytatnak vagy a családban előfordult már infarktus. A kockázat a menopauza után is megnő.

RS17934_dl_CEafBCf5_20120113-IMG_6971-scrDr. Merkely Béla szerint az EKG atípusos panaszok esetében is kimutatja az infarktust. Nagyon ritkán azonban előfordul, hogy ebből sem derül ki, ilyenkor 4 órás kórházi megfigyelés után a vérvizsgálat segít. Úgynevezett biomarkert (troponint) vizsgálnak, ami egyértelműen kimutatja az infarktust. Az infarktusnak ugyanis két formája van – magyarázza Merkely professzor: a szív izomzat teljes vagy részleges vastagságában lehet oxigén hiányos állapotban, ez utóbbi esetében az EKG képe kevésbé egyértelmű. Sajnos az ilyen részleges elzáródásos infarktus nem kevésbé kockázatos: a mellett, hogy nehezebb diagnosztizálni, az egy éven belüli halálozás aránya is magasabb.

Az infarktus megelőzésében fontos szerepet játszik a megelőzés, a szűrés. A Kutatók Éjszakáján a tavalyi nagy sikerű 24 órás ingyenes szív- és érrendszeri szűrése után idén kifejezetten csak a nőket várják a klinikán (jelentkezés péntektől a klinika honlapján – a száz plusz kétszáz fős keret BETELT). Akik az elsők között regisztrálnak, a megadott időpontban találkozhatnak kardiológussal. Az állapotfelmérés után terheléses EKG-t , szívultrahangot, vérvizsgálatot végeznek náluk, amennyiben pedig rizikót találkoznak az orvosok, az új generációs Szív CT-vel vizsgálják meg a betegeket.

Az összes magyar halálozás feléért a szív- és érrendszeri betegségek felelősek. Magyarországon 25 ezer ember kap szívinfarktust évente, ez háromszorosa az EU átlagának. Az ellátás hatékonysága szempontjából azonban Európa első harmadába tartozik hazánk. A lakosság szűrésével a magasabb kockázatú betegek megfelelő orvosi kezelése hamarabb megkezdődhet, a Semmelweis Egyetem kardiológusai ezzel ennek reményében szervezik az ilyen alkalmi, ingyenes szűréseket.

A Kutatók Éjszakája programsorozat főszervezője a Tempus Közalapítvány.