A fogyatékkal élő gyerekek és felnőttek fogászati ellátását jelentősen javítja a  Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinikán kialakított centrum átadása.

Az értelmi fogyatékkal élők fogászati kezelése speciális körülményeket igényel, hiszen a fogpótlások, a fogmegtartó és egyéb beavatkozások szinte kizárólag csak narkózisban végezhetők, a megszokott fogorvosi ellátó helyeken pedig nincs lehetőség az altatásra. Gyakran még egy egyszerű fogkőeltávolítás sem oldható meg altatás nélkül, hiszen az értelmi fogyatékkal élő betegek állapotuknál fogva klinikai környezetben nem együttműködőek. Ezért van szükség olyan komplex centrumokra, ahol egyszerre rendelkezésre áll mind az altatáshoz, mind pedig a fogorvosi ellátáshoz szükséges infrastrukturális háttér. Ez mostantól a Semmelweis Egyetemen is elérhető, Budapesten, a felnőtt fogyatékkal élő betegek fogászati ellátásának problémája nagymértékben enyhül ezzel. A gyermekeket a Bethesda Gyermekkórházban és a Heim Pál Kórházban is tudják fogadni, hiszen ott is rendelkezésre áll ilyen komplex módon kialakított központ. A Semmelweis Egyetemen a tágabb régió betegeit tudják ellátni, évente körülbelül 500 beavatkozást tudnak így elvégezni. A speciálisan felszerelt ellátó hely egyedülálló szaktudással rendelkező szakembergárdával működik.

A centrum döntően kormányzati támogatásból valósult meg, és a rendelő kialakításán túl a szükséges jogszabályi változtatások is megtörténtek ugyanúgy, ahogy a kormányzat rendeletben biztosította az ellátáshoz nélkülözhetetlen finanszírozási hátteret is. Ezzel a Semmelweis Egyetemen kialakított centrum kapcsolódik immár ahhoz az országos programhoz, mely 3 vidéki (Pécs, Szeged, Debrecen) és 2 budapesti központban működik már. Ezzela fogyatékkal élők esélyegyenlősége nőtt, az ellátáshoz való hozzáférésük, életminőségük jelentősen javulhat a régióban.

Időpont: 2014. július 16. szerda 11 óra
Helyszín: Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinika, II. emelet (1085 Budapest, Mária u. 52.) Parkolási lehetőség: Mária u. 40.