Egyre gyakoribb, hogy nem szezonálisak, hanem egész évben megmaradnak a szemet érintő allergiás tünetek – mondja dr. Németh János, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika igazgatója. A klinikára minden évben nagyon sok allergiás beteg érkezik különböző szemet érintő allergiás tünetekkel.

RS10694_KA-20140123-IMG_5018-nemeth-janos-riport-scrAzoknál a gyerekeknél, akik valamilyen allergiában szenvednek, az esetek kétharmad részében szemészeti tünet is jelentkezik – hívja fel a figyelmet dr. Németh János. Kevesen tudják, hogy allergiát jelezhet – főleg a 6-10 éves fiúknál jelentkező – a felső szemhéj belső rétegének jelentős megvastagodása is. Mivel ilyenkor maga a szem nem pirosodik be, a szülők gyakran nem gondolnak erre. A megvastagodott kötőhártya miatt lecsukódik a szem, olyan, mintha álmos lenne a gyerek, de valójában csak nem tudja rendesen kinyitni a szemét. Tíz éves kor után már a lányok is egyformán érintettek, a pubertás korban azonban általában elmúlnak az ilyen jellegű tünetek.

A leggyakoribb szemet érintő allergiás tünetek öt v-betűs szóval összefoglalhatók, vagyis viszketés, vörösség, vizenyős szemhéj, kötőhártya vastagodás, vizes könnyszerű váladék. A kialakult panaszok enyhítésére gyakran elég lehet a szemhéjak hideg vizes borogatása, ami mérsékli a gyulladást, illetve műkönny csepp használata, ami kimossa a szemekből az allergén anyagot. Amennyiben a tünetek tartósan fennállnak, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, csak így állapítható meg a tünetek pontos oka és a betegség típusa – hangsúlyozza. Ilyenkor megvizsgálják a kötőhártyát, a szaruhártyát és a szemhéjakat is kifordítják. Ezen vizsgálatok alapján már el lehet dönteni, hogy allergiás eredetű panaszról van-e szó – ismerteti a folyamatot dr. Németh János. A leggyakoribb allergiás kötőhártya gyulladást a parlagfű okozza, amelynek szezonja augusztus közepétől az első fagyok beálltáig tart. Szavai szerint minden allergiás betegség kezelésének alapja az, hogy el kell kerülni az allergizáló tényezőket és időben – még a tünetek jelentkezése előtt – el kell kezdeni a kezelést.

Fotó: Kovács Attila -Semmelweis Egyetem