Karácsony és szilveszter időszakában nagyobb  a hasnyálmirigy gyulladással kórházba kerülő betegek száma a Semmelweis Egyetem II.Sz. Belgyógyászati Klinikáján. Ez a tapasztalata dr. Müllner Katalin belgyógyász, gasztroenterológusnak, aki szerint a nehéz ünnepi ételek és a mértéktelen alkohol fogyasztás súlyos tüneteket okozhatnak.

RS10249_KA-20131219-IMG_0970-karacsonyi-nehez-etelek-scrA belgyógyász szerint fontos, hogy ha a beteg egy megterhelő étkezés után tartósan rosszul van, minél előbb szakorvoshoz forduljon. Ne halogassák az orvos felkeresését, ha nem múlik az övszerű fájdalom, és társul hozzá láz ill. hányinger, hányás is. Gyakori, hogy céges rendezvény után a hétvégén bíznak abban a betegek, hogy elmúlik a rosszullét és hétfőn, amikor kórházba kerülnek, már több szövődmény is kialakulhat. Ugyanis ha szövetelhalással jár már a gyulladásos folyamat vagy felülfertőződik, sokszervi elégtelenség is kialakulhat, művese kezelésre, akár lélegeztetésre is szükség lehet. Müllner doktornő szerint tehát érdemes megfontolni, hogy mit és mennyit fogyasztunk az ünnepi asztalnál.

RS10247_KA-20131219-IMG_0974-karacsonyi-nehez-etelek-scrA hasnyálmirigy gyulladásnak két fő oka lehet: az egyik az epekövesség, a másik az alkoholos eredetű. Ritkábban állhat hátterében örökletes anyagcserezavar, de lehet vírusos eredetű is. Vérvétellel és hasi ultrahang segítségével könnyen diagnosztizálható a betegség. Ha epekő okozza, és ez időben kiderül (vagyis 48-72 órán belül van diagnózis) az epeúti  kő úgynevezett epeúti tükrözéssel könnyen eltávolítható. Ekkor a hasnyálmirigy újra kezd dolgozni, a gyulladás lassan múlik. Az alkoholos eredetű gyulladásnál nincs ilyen megoldás, nincs gyógyszer sem, az egyetlen kezelés: a koplalás. A beteg nem ehet, nem ihat, a tápanyag pótlása infúzióval történik.

Dr. Müllner Katalin elmesélte legdrámaibb emlékét, mely kezdő orvosként érte: egy egyébként teljesen egészséges 28 éves férfi egy pacalpörkölt elfogyasztása után került a kórházba, sok szervi elégtelenség alakult ki nála, intenzív osztályra került és végül sajnos a mindez az életébe került. Ez extrém példa, a betegek kis százaléka jár így, de a példa intsen arra mindenkit, hogy ne mérték nélküli evéssel, korlátlan ivással ünnepeljen.

alkohol_palinka_alloA hasnyálmirigy gyulladás az a betegség, aminek elkerülése érdekében maguk a betegek tehetnek legtöbbet. Például, ha valaki tudja magáról, hogy epeköves, az kiemelten figyeljen oda és tartsa az előírt zsírszegény étrendet. Javasolt a zsíros, olajos, hagymás, tojásos, csokoládés, vajas-krémes  ételeket kerülni,  így az ünnepi menü egyik hagyományos fogását: a töltött káposztát is.

A belgyógyász szerint lényeges, hogy tudjunk mértékkel enni és inni. A jóllakottság érzés után, kerüljék a túlevést, álljanak ellent a kínálásnak. Hallgassanak a szervezetükre, amikor jelez, felesleges tovább enni. Az alkohol mennyiséggel főleg szilveszterkor vagy az előszilveszterezések alkalmával lehet gond. A gasztroenterológus azt javasolja, hogy lehetőleg kerüljék az égetett szeszes italok (pálinka, whiskey, vodka, tequila, gin stb.) fogyasztását, amelyek gyomor vagy nyelőcsővérzést  is okozhatnak, ráadásul direkt rákkelő anyagokat tartalmaznak. Egy karácsonyi vacsorán elfogadható mennyiség nőknél maximum 2 dl bor vagy sör, férfiaknál 3, de legfeljebb 5 dl lenne.

Fotók: Kovács Attila-Semmelweis Egyetem