A II. Sz. Belgyógyászati Klinika elnyerte az Európai Neuroendokrin Tumor Társaság (ENETS) Kiválósági Centruma címet, melyet a legjobb klinikai ellátást végző kórházak, centrumok számára ítél oda a szervezet. Jelenleg 50 ilyen kiválósági centrum létezik a világon, Magyarországon egyedüliként a II. Sz. Belgyógyászati Klinika rendelkezik ezzel a címmel – hangsúlyozta dr. Igaz Péter, a klinika igazgatója. Az elismerés nemcsak az ellátás színvonalát jelzi, számos előnnyel is jár a klinika és annak betegei számára.

Az Európai Neuroendokrin Tumor Társaság (ENETS) a betegellátás, a daganatok kezelésének javítása, valamint a kutatás, a daganatok jobb megismerése céljából jött létre. A legjobb klinikai ellátást végző kórházak, centrumok számára lehetővé tette a kiválósági centrum cím megpályázását, mely elnyeréséhez szigorú szabályoknak kell megfelelni – világított rá dr. Igaz Péter, a II. Sz. Belgyógyászati Klinika igazgatója. A feltételek között említette, hogy évente legalább 80 új gyomor-bélrendszeri neuroendokrin daganatos beteg jelentkezzen a klinikán, elérhető legyen a neuroendokrin daganatokra specializálódott és rendszeresen megtartott szakorvosi megbeszélés (ún. onkoteam), valamint számos további adminisztratív és infrastrukturális feltételnek is meg kell felelni. A pályázatot hosszas, közel két éves előkészítő munka előzte meg – tette hozzá, melyben jelentős szerepet vállalt a klinika főorvosa, a centrum koordinátora, dr. Uhlyarik Andrea. „Az, hogy hazánkban egyedüliként megkaptuk ezt a címet, hatalmas előrelépés, mely nemcsak azt jelzi, hogy betegeinknek a legmagasabb szintű, európai standardoknak megfelelő ellátást tudunk biztosítani, hanem egyben a jövőbeli fejlődés lehetőségét is jelenti számunkra” – fogalmazott. Az elismeréssel lehetőség nyílik csatlakozni a társaság által szervezett tudományos, szakmai programokhoz, hozzáférést kapunk adatbázisaikhoz; és mivel a környező országokban nincs ilyen centrum, a régióból is fogadhatnánk betegeket, megnyitva ezzel a külföldi betegellátás lehetőségét; továbbá nemzetközi továbbképzések fórumaként is működhet egy ilyen kiválósági centrum – sorolta az előnyöket dr. Igaz Péter. Dr. Lohinszky Júlia klinikai főorvos a célok között említette, hogy a jövőben egyfajta referencia központként szeretnének működni, hiszen nagyon fontos, hogy a betegeket egységes irányelvek alapján kezeljék.

A neuroendokrin daganatok a daganatos megbetegedések egy viszonylag ritka alcsoportja (évente kb. 3,5 új gyomor-bélrendszeri esetet találnak 100.000 lakosonként), ám előfordulásuk egyre gyakoribb – emelte ki dr. Igaz Péter. Hozzátette: a közismertebb rosszindulatú daganatos betegségekkel szemben a kiérett csoportba tartozó neuroendokrin daganatok kórlefolyása sokkal lassabb, a beteg állapota akár éveken át változatlan lehet, és lassú kórlefolyásuk miatt számos különböző kezelési mód alkalmazható. Dr. Igaz Péter kiemelte: ezen daganatok diagnosztikája és kezelése jelentősen különbözik az egyéb daganatok diagnosztikájától és kezelésétől, így speciális szakértelmet igényelnek, ami a II. Sz. Belgyógyászati Klinika centrumában elérhető. Rámutatott az onkoteam munkájának fontosságát, amelyben endokrinológus, onkológus, gasztroenterológus, sebész, nukleáris medicinával foglalkozó szakember, radiológus és patológus együtt döntik el a betegség kezelési irányát. Ennek a teamnek az egyik vezetője dr. Tóth Miklós, a klinika igazgatóhelyettese.

Jelenleg az egész világon ötven ilyen kiválósági centrum működik, ezek döntő többsége Európában. Közép-Kelet Európában csak a lengyelországi Katowicében és Bécsben van ilyen, így régiónkban egy kiemelkedő jelentőségű eseménynek számít a cím elnyerése – hívta fel a figyelmet az igazgató, hozzátéve, hogy az intézmény hosszú évek óta az endokrinológiai ellátás vezető szereplője.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.