A Semmelweis Egyetem részvételével hivatalosan is elindult a CORVOS, egy közös európai doktori program az immunológia és a fertőző betegségek területén. Az egyetem részéről a III. Sz. Belgyógyászati Klinika Kutatólaboratóriuma végez majd ritka betegségekkel kapcsolatos transzlációs kutatásokat nemzetközi PhD-hallgatók bevonásával a program keretében, amit az EU Horizont 2020 programja támogat a Marie-Sklodowska Curie Akciók részeként. A még szabad kutatói helyekre márciusban lehet majd pályázni a projekt honlapján keresztül.

A Semmelweis Egyetem III. Sz. Belgyógyászati Klinika Kutatólaboratóriumában és Füst György Komplement Diagnosztikai Laboratóriumában zajló kutatások fő területe az ún. komplement biomarkerek leírása egyes ritka betegségek fertőzéses szövődményei kapcsán. Ezek az opportunista fertőzések immunhiányos állapotokban lépnek fel, melyeket olyan kórokozók idéznek elő, amelyek az egészséges immunrendszerű embernél nem okoznak betegséget. A CORVOS projekt részeként nálunk zajló transzlációs kutatás célja olyan újfajta markerek kifejlesztése lesz, amelyek segíthetnek azonosítani az őssejt-átültetést követő opportunista fertőzéseket, valamint követni a betegség lefolyását szeptikus vagy mikobaktériummal fertőzött betegek esetében – nyilatkozta dr. Prohászka Zoltán, aki a kutatólaboratórium vezetőjeként vesz részt a CORVOS kezdeményezésben. A kutatási projekt végső célja a technológia és a mérésekhez kapcsolódó módszerek piacképes szintre vitele – tette hozzá.

A CORVOS egy páneurópai doktori és kutatási program, amely olyan szektorokon átívelő kutatásokat, ismeretátadást és -hasznosítást tesz lehetővé, ami hozzájárul újfajta diagnosztikai és kezelési lehetőségek kifejlesztéséhez, így csökkentve az opportunista fertőzések által okozott halálozást. A kezdeményezésben részt vesz 10 európai ország 10 egyeteme – köztük a Semmelweis Egyetem – 3 orvosbiológiai vállalat, 2 kutatási intézet és 3 kórház, összesen 15 kutatási projekt szervezésével, melyekre egy-egy PhD-hallgatói pozícióra lehet pályázni. A program gerincét egy hároméves interdiszciplináris doktori program alkotja, aminek részét képzik szektorokon átívelő, külföldön végzett vendégkutatások a részt vevő egyetemeken és intézményekben, valamint más hasznosítható készségek oktatása.

A CORVOS programot – ami az angol Complement Regulation and Variations in Opportunistic Infections elnevezésből alkotott betűszó – 2019 májusában hagyták jóvá, mint a Marie-Sklodowska Curie Akciók részeként létrejövő innovatív képzési hálózatot (Innovative Training Network, ITN), amit az Európai Bizottság a Horizont 2020 projekt keretében finanszíroz. Az Európai Unió 4,1 millió euróval támogatja a programot, melynek főszervezője az Innsbrucki Orvostudományi Egyetem.

A CORVOS pályázat 15 motivált PhD-hallgatónak nyújt lehetőséget arra, hogy tudományos ismereteket szerezzenek a komplementrendszer szerepéről opportunista fertőzésekben. A Semmelweis Egyetem két kutatási projekttel vesz részt a programban: az egyik esetben egy német PhD-hallgatónak jutott a lehetőség, hogy részt vehessen az itteni kutatásban állandó jelleggel, míg a másik esetben az Innsbrucki Orvostudományi Egyetem kutatója, egy Egyesült Arab Emirátusokból származó hallgató jön majd Budapestre kutatni hat hónapon keresztül – ismertette dr. Prohászka Zoltán. Mindkét esetben a sikeresen doktorálók kettős doktori címet kapnak, azaz mindkét egyetem PhD-diplomája átadásra kerül.

A programban elérhető 15 PhD-hallgatói helyből 11-et tavaly ősszel hirdettek meg, amire 216 jelölt jelentkezett 16 országból világszerte, és az eddig kiválasztott nyertesek Európán kívül olyan országokat képviselnek, mint az Egyesült Államok, Kolumbia vagy Kína. A projekt hivatalosan decemberben vette kezdetét, míg az indító ünnepséget január elején tartották az ausztriai Obergurglben. Az első tudományos kutatási projektek márciusban indulnak, és ekkor hirdetik meg majd a hátrelévő 4 projektet is, amikre a szakterület iránt érdeklődő hallgatók pályázhatnak.

Deme Tamás
Fotó/illusztráció: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatósága tette közzé.