Bódis Bendegúz, 4. éves orvostanhallgatót választották meg az Instruktor Öntevékeny Csoport (IÖCS) vezetőjének. A tisztújításhoz kapcsolódóan a leköszönő elnökkel, Suszterics-Fülöp Noémivel közösen értékelték a hallgatói szervezet előző évét, kitérve egyebek mellett a rekordszámú rendezvényre is, amiben a 250. jubileumi év során eddig részt vettek.

A novemberi éves tisztújító közgyűlésen Bódis Bendegúzt választották meg az IÖCS vezetőjének az instruktorok. Az új elnök hangsúlyozta, a továbbiakban is szeretnék folytatni a korábban megkezdett munkát az eddig kijelölt úton tovább haladva. Fontos célitűzésük a nemzetközi hallgatók bevonása a csoportba, hogy ők is hatékonyabban tudjanak integrálódni az egyetemi mindennapokba.

Suszterics-Fülöp Noémi leköszönő vezetőként elmondta: nagyon mozgalmas és intenzív év van az IÖCS mögött, rengeteg újításba fogtak bele. Ennek része például, hogy a korábbinál aktívabban követik nyomon a tagok véleményét, visszajelzéseit. A 2000 önkéntesünk teremti meg az IÖCS-öt, így rájuk igyekeztünk sokkal jobban figyelni – hangsúlyozta. Az elmúlt időszakban bevezetett újítások között említette a repoharak és szelektív hulladékgyűjtő rendszer bevezetését a rendezvényeken vagy épp a gólyabáli meghívó online vásárlási lehetőségét. A 2019-es évet értékelve Suszterics-Fülöp Noémi kiemelte, hogy rekordszámú egyetemi rendezvényen vettek részt, így például több tucat önkéntes volt ott az eddigi Semmelweis Egészség Napokon, de természetesen a hajdúk is rendszeresen szerepelnek a központi rendezvényeken. Nekünk az a legnagyobb elismerés, ha látjuk az összetartó gólyacsapatokat, ahogy együtt tanulnak a vizsgákra vagy épp utána közösen pihenik ki a fáradalmakat; jó látni, ahogy segítséget, támaszt nyújtanak egymásnak – mondta Suszterics-Fülöp Noémi.

Az IÖCS mintegy 50 éve létezik, de instruktorok már korábban is voltak az egyetemen; 2019-ben rekordszámú, több mint 300 új instruktort képeztünk ki – hangsúlyozta Bódis Bendegúz. A toborzás a gólyatáborban indul, az ottani élmények hoznak kedvet az önkéntes munkához – tette hozzá. A 8 hetes tanfolyamon az önkéntesek általános ismereteket kaphatnak a hallgatói szervezetről, emellett sok olyan készséget is tanulnak, amivel csapatban tudnak dolgozni, a kommunikációs készségekeiket is fejlesztjük, rendezvényszervezési és -működtetési ismereteket tanítunk nekik és önismereti tréningeken is részt vehetnek – sorolta az elnök.

Az IÖCS hivatása alapvetően a hallgatók tanulmányi, életvezetési, személyiségfejlesztési segítése, kulturális érdeklődésük megtartása és bővítése, az esetleges társadalmi különbségek enyhítése, valamint színvonalas közösségteremtő és kulturális programok szervezése az egyetemi évek alatt. A tevékenységüket bővítve újdonságként általános iskolákban tartanak előadást egyebek mellett a klímavédelemről és pályaorientációs tanácsokat adnak.

Instruktornak lenni nagyon intenzív élmény, itt mindenki megtalálhatja a helyét, és annyit tud kivenni belőle, amennyit beletesz – összegezte Suszterics-Fülöp Noémi.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.