Halálának 100. évfordulója alkalmából emlékeztek meg dr. Berend Miklósról, a hazai gyermekgyógyászat kiemelkedő alakjáról, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika elődje, a Fehér Kereszt Gyermekkórház igazgatójáról. Az emlékülésen dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes és dr. Kovács Gábor, a klinika igazgatója mondott köszöntőt. 

„Tiszteld a múltat, hogy értsd a jelent és munkálkodhass a jövőn” – ez a Széchenyi István idézet az idén 250 éves Semmelweis Egyetem mottója is lehetne – vélte dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója, aki szerint a múltunkban és az elődeinkben rejlő erősségeinkre támaszkodva tekinthetünk a jövőbe. A Semmelweis Egyetem jövőbeli céljai között említette, hogy 2030-ra bekerüljön a világ legjobb 100 egyeteme közé, Európában pedig a legjobb öt szakegyetem között szerepeljen a rangsorokban. Dr. Berend Miklóst a hazai gyermekgyógyászat kiemelkedő alakjának nevezte, aki a Semmelweis Egyetem mindkét gyermekklinikájának jelentős személyisége volt.

Galéria

13kép

Dr. Fekete György, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika professzor emeritusa előadásában röviden áttekintette a klinika történetét, sorra véve az egykori klinikaigazgatókat. A mostani gyermekklinika elődje, a Fehér Kereszt Gyermekkórház 1885-ben jött létre, ennek egyik igazgatója volt dr. Berend Miklós, akinek csecsemő-táplálással, csecsemőkori tuberkolózissal és a gyermekbetegségekkel kapcsolatos munkássága nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is elismertségnek örvendett – emelte ki. Mint arra rámutatott, dr. Petényi Géza volt az, aki a Fehér Kereszt Gyermekkórház igazgatójaként 1946-ban kérte az intézmény egyetemi klinikává történő átminősítését. Megemlékezett dr. Kerpel-Fronius Ödön kiemelkedő egyéniségéről is, aki 1967 és 1976 között vezette a klinikát. Őt követte dr. Schulek Dezső, aki új épülettel bővítette a klinikát, emellett az országos leukémia, hematológia és a daganatkezelés központjává tette az intézményt, továbbá az újszülöttkori szűrővizsgálatok elrendelésében is meghatározó szerepet töltött be. Dr. Fekete György a II. Sz. Gyermekklinika értékei között említette a többi között a szakszerű és szeretetteljes ápolást, az elkötelezett nővéreket, a meghitt, családias környezetet. Sorra vette azokat a területeket, melyekben a klinika az elmúlt évtizedekben kiemelkedő volt: itt történt az első csecsemőkori szívműtét, a klinikán hozták létre az első citogenetikai laboratóriumot, valamint az egyik első molekuláris genetikai laboratórium is itt épült ki a 80-as évek elején, az első neonatalis intenzív centrumot a klinikán még dr. Kerpel-Fronius Ödön hozta létre.

Dr. Papp István Gyula csecsemő- és gyermekgyógyász, a Felső-Szabolcsi Kórház főorvosa mutatta be dr. Berend Miklós életét és szakmai munkásságát. Mint azt elmondta, 1908-tól a Fehér Kereszt Gyermekkórház főorvosa volt, elsősorban a csecsemőápolással és táplálással foglalkozott. Az első magyar nyelvű gyermekgyógyászat könyv megalkotója. Ő volt az, aki rájött az orvosi dokumentáció fontosságára, valamint az ő nevéhez kapcsolódik, hogy az anyákat is felvette a gyerekkel együtt a szanatórium részlegre. Dr. Papp István kiemelte, hogy a fertőző betegeket már akkor elkülönítették a többiektől, a koraszülött részlegen pedig inkubátorok működtek. Hozzátette: külön tejkonyha üzemelt, mely a kórházhoz tartozó tehenészetből származó tejet dolgozta fel. Dr. Berend Miklós fő érdeme volt a csecsemővédelem kiépítése hazánkban – emelte ki.

Dr. Kovács Gábor, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója a klinika jelenéről és jövőbeli terveiről tartott előadást. Mint arra rávilágított, a klinika gyermekhematológiai és onkológiai központként működik, de az elmúlt években mozgásszervi, ízületi és izombetegségek országos központjává is kezd válni. Szólt róla, hogy a genetikai laborok az elsők között jöttek léte és azóta is magas szinten működnek. Kitért az intenzív osztályokon történt jelentős beruházásokra, valamint a már megvalósult és a folyamatban lévő változásokra is (liftek felújítása, skill labor fejlesztése, műtők korszerűsítése, mágneskártyás beléptető rendszer). Beszélt a klinika minőségbiztosítási rendszeréről, érintve a klinikán folyó tudományos munkát is. Emlékeztetett rá, hogy a klinika jövőre ünnepli fennállásának 135 éves évfordulóját, ez alkalomból számos programmal készülnek.  

Az emlékülés zárásaként Kovács Erika és Bujtor Balázs hegedűművészek szórakoztatták a megjelenteket.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.