A gyógyszerfejlesztési szakirányú továbbképzés hét frissen végzett hallgatója vehette át oklevelét dr. Kellermayer Miklóstól, az Általános Orvostudományi Kar dékánjától és dr. Kerpel-Fronius Sándortól, a program szakmai vezetőjétől a Szenátusi teremben megtartott ünnepségen.

„A Semmelweis Egyetem 250. évében vehetik át diplomájukat, ami arra kötelezi Önöket, hogy vigyék tovább az egyetem szellemiségét: a minőséget, az előre tekintést, a kíváncsiságot, a tökéletességre törekvést” – fogalmazott ünnepi beszédében dr. Kellermayer Miklós dékán.

Mint azt kiemelte, Magyarország nemzetközileg is kiemelkedő gyógyszerkutatási és -fejlesztési hagyományokkal rendelkezik, a hazai gyógyszeripari kutatás ma is elismert szerte a világon. A klinikai gyógyszerfejlesztői szakirány angol nyelvű tanfolyama a gyógyszerek, valamint a gyógyszerek és orvostechnikai segédeszköz-kombinációk klinikai kutatásával, fejlesztésével, engedélyezésével, továbbá kereskedelmi forgalmazásuk klinikai vonatkozásaival foglalkozik – ismertette a dékán. Rámutatott, a most végzős hallgatók körében orvosokat, gyógyszerészeket és egyéb természettudományi végzettséggel rendelkező kollégákat egyaránt köszönthetünk.

A dékán szólt róla, hogy az Európai Unió (EU) egyik fő célkitűzése, hogy a gyógyszerkutatás és -fejlesztés terén nemzetközileg vezető szerepet töltsön be. E cél elérésére az EU és az európai gyógyszeripar közösen egy összefoglaló, Innovative Medicine Initiative (IMI) elnevezésű programot dolgozott ki. Ennek részeként a PharmaTrain oktatási projekt keretében a különböző egyetemeken folyó oktatás anyagát harmonizálták, megszervezték a közös minőségi ellenőrzés rendszerét, melyben  a Semmelweis Egyetem jelentős szerepet vállalt – emelte ki. Létrejött egy tíz egyetemből álló nemzetközi, regionális egyetemi oktató hálózat, a Cooperative European Medicine Development Course (CEMDC), melynek koordinációját a Semmelweis Egyetem látja el. Dr. Kellermayer Miklós a tanfolyam nemzetközi elismerését hangsúlyozva elmondta, a Semmelweis Egyetem által adott diplomát, illetve az egyes modulokról adott bizonyítványt és kreditértékeket a PharmaTrain együttműködésben résztvevő egyetemek elismerik. A CEMDC itthon tartott hat modulját a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolája is akkreditálta, így számos PhD-hallgató képzésére is lehetőséget nyújtott a tanfolyam – mutatott rá.

Galéria

12kép

Dr. Kerpel-Fronius Sándor, a szakirányú továbbképzés elindítója és vezetője rávilágított: a tanfolyam nagyon speciális képzést nyújt, melyből évente kettőt indítanak. Az eddigi négy kurzuson összesen 36 hallgató kapott diplomát, ezen kívül számos hazai és külföldi hallgató vett részt az egyes modulokon. „Az elmúlt 20 évben munkám jelentős részét tette ki a CEMDC oktatásának szakmai szervezése, illetve az oktatás” – idézte fel dr. Kerpel-Fronius Sándor, aki idén átadja a további tanfolyamok szervezését a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézetnek. Az oktatásban azonban továbbra is részt vesz itthon és külföldön egyaránt – emelte ki. Végezetül köszönetet mondott mindazoknak, akik az évek során támogatták.

Dr. Görbe Anikó, a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet egyetemi docense kiemelte dr. Kerpel-Fronius Sándor elmúlt években végzett áldozatos munkáját. Hangsúlyozta: az intézet számára a gyógyszerfejlesztési képzések kiemelt jelentőségűek; a szervezés átvétele amellett, hogy nagy megtiszteltetés, óriási kihívás is – tette hozzá.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.