Az egyetem csúcsdiagnosztikai intézetévé kell válnia az Orvosi Képalkotó Klinikának – hangsúlyozta dr. Maurovich-Horvat Pál, a szeptember 5-ével a Radiológiai Klinika, a Nukleáris Medicina Központ és az MR Kutatóközpont egyesítésével létrehozott új klinika megbízott igazgatója. Céljai között említette egyebek mellett a kutatás fokozását, ezen belül egy mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatócentrum létrehozását, továbbá a társszakmákkal való együttműködés erősítését, amelyhez szervspecifikus programokat hoznak létre. Egy klinika legnagyobb erejét a csapat adja, itt pedig adott egy magasan felkészült és lelkes szakmai közösség – emelte ki az új vezető.

Szeptember 5-én új szervezeti egységként jött létre a Semmelweis Egyetemen az Orvosi Képalkotó Klinika a Radiológiai Klinika, a Nukleáris Medicina Központ és az MR Kutatóközpont egyesülésével. A klinika neve is azt tükrözi, hogy a szakterület teljes spektrumát lefedi. Az egyesülés által optimalizálható a működés, az erőforrások jobban kihasználhatók, növelhető a betegellátás hatékonysága és a szakmák szorosabb együttműködésének köszönhetően hangsúlyosabbá válik a multidiszciplinaritás – mondja dr. Maurovich-Horvat Pál. A klinika vezetésével megbízott igazgató azt vallja: minden szervezeti egység legnagyobb erejét a csapat jelenti, az emberektől lesz értékes. Ezt a szemléletet követte a Lendület kutatócsoportja működtetésekor is, amelynek eredményei néhány év alatt nemzetközileg is láthatóvá váltak, és ezt szeretné megvalósítani „nagyban” a klinika vonatkozásában is, ahol – mint fogalmazott – egy komoly potenciállal rendelkező, nagyon lelkes csapat van, amelyre lehet építeni.

Dr. Maurovich-Horvat Pál egyik alapvető célja a kutatás megerősítése, mint mondja, a három diszciplína jelenlétével izgalmas és új kutatási projektek jöhetnek létre. A célok között szerepel egy mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatócentrum létrehozása. Ezzel függ össze, hogy rövid távon fontosnak tartja a leletezési folyamat javítását, vagyis a digitális, strukturált, standardizált leletezés bevezetését, amely a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztésekhez nélkülözhetetlen. A képalkotás terén a mesterséges intelligenciára és a gépi tanulásra épülő módszereké a jövő, így fontos ezt a robbanásszerű fejlődés előtt álló területet erősíteni a klinikán – húzta alá. A mesterséges intelligencia – egyes félelmekkel ellentétben – nem „kiváltani” fogja a radiológus munkáját, hanem erősíteni, támogatni. Minél több standardizált leletet vezetünk be a rendszerbe a hozzá tartozó diagnózissal, annál jobban meg tudjuk tanítani a mesterséges intelligenciának az eltérések felismerését – magyarázza. Ennek eredményeképp a jövőben a „favágó munkát” a mesterséges intelligencia elvégzi a radiológus helyett, akinek így több ideje lesz azokkal a leletekkel foglalkozni, amin eltérés van, valamint a betegekkel és klinikusokkal is konzultálni, hiszen a képalkotás ma már a betegellátás központi eleme. Már szinte nincs olyan beavatkozás, amit nem előz meg képalkotás, ami egyre szofisztikáltabb, pontosabb; háromdimenziós képeket is kapunk, és egyre inkább bele tudunk nézni a folyamatokba is a molekuláris képalkotással. Ez egy nagyon izgalmas és innovatív terület, jó választás a végzős orvosoknak, mert az orvosi képalkotás éves szinten is jelentősen fejlődik – hangsúlyozta dr. Maurovich-Horvat Pál. Fontosnak tartja kihangsúlyozni, hogy a klinikán rendelkezésre álló számos adat révén transzlációs kutatásokban, adatalapú fejlesztésekben is részt vehetnek együttműködő partnerként.

Az Orvosi Képalkotó Klinika az egyetem csúcsdiagnosztikai intézete kell, hogy legyen – tette egyértelművé. Ez természetesen a képalkotás területére értendő, nem vitatva, hogy a diagnosztikában más olyan szakterületek is hangsúlyosak, amelyek magas szintű művelése az egyetem keretein belül biztosított – tette egyértelművé. A klinikán jelenleg folyik az eszközpark felmérése, hogy milyen további fejlesztések szükségesek a korszerű képalkotás teljes körű megteremtéséhez.

A betegellátással kapcsolatban elmondta, cél, hogy a környező klinikákról idejöjjenek a betegek, és minél gyorsabban ki tudja őket szolgálni a klinika. Fokozni szeretné a társszakmákkal való együttműködést, ehhez szervspecifikus programokat fognak létrehozni, így pl. uroradiológiai és sebészeti radiológiai programot. A tervek között szerepel egy kardiovaszkuláris profil kialakítása, mivel a kardiológiai képalkotásra egyre nagyobb lesz az igény.

Az egyesülésnek köszönhetően az oktatás során sokkal átfogóbb képet kapnak a képalkotásról a hallgatók, a kurrikulumreformmal bevezetett blokkosított oktatásban a klinikán töltött egy hét alatt a radiológiával, neuroradiológiával és nukleáris medicinával egyaránt ismerkedhetnek a medikusok, akiket a reform szellemében igyekeznek közel vinni betegekhez. „Szeretnénk egy olyan élményt adni, ami alapján úgy dönthetnek, hogy ezzel a szakmával akarnak foglalkozni” – mondta. Egyik első intézkedéseként hamarosan megkezdődik egy új szoba kialakítása TDK- és PhD-hallgatók számára.

Az igazgató fontosnak tartja, hogy a munkatársak magukénak érezzék a klinikát, szívesen járjanak be és megtalálják a számításukat szakmai és anyagi tekintetben is. Éppen ezért – mint fogalmazott – mindent megtesz az ehhez szükséges körülmények megteremtéséért.

Dr. Maurovich-Horvat Pál kiemelte, eddigi pályája legnagyobb szakmai kihívásának érzi jelenlegi feladatát, de a munkát segíti a klinikán lévő jó csapat, valamint az egyetemi vezetés, amely rektori, rektorhelyettesi és dékáni szinten is rendkívül progresszív szemléletű, támogató és inspiráló környezetet biztosít, ami fontos szempont volt a döntésnél.

Mint elmondta, dr. Bérczi Viktortól jól működő, gazdaságilag stabil szervezeti egységet vett át. Az Orvosi Képalkotó Klinika három tanszékkel működik szeptember 5-étől, a Radiológiai Tanszéket igazgatóként dr. Maurovich-Horvat Pál vezeti, a Nukleáris Medicina Tanszék megbízott vezetője dr. Györke Tamás, a Neuroradiológiai Tanszéké dr. Rudas Gábor.

Dobozi Pálma 
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.