Tizedik alkalommal rendezte meg a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikája jóvoltából létrehozott Moravcsik Alapítvány a PsychArt24 Művészeti Maratont. A pszicho-szociális fogyatékossággal élőkkel szembeni előítéletek csökkentésért létrehozott programon idén két városban, Budapesten és Debrecenben is részt lehetett venni.

A tizedik évfordulóját ünneplő PsychArt24 Művészeti Maraton célja nem változott az évek során: a szervezők szerették volna összehozni egy eseményen a pszichiátriai betegséggel küzdőket, családtagjaikat a mentálisan egészségesen élőkkel. A közös élmény ugyanis hozzásegít ahhoz, hogy csökkenjenek az előítéletek a pszicho-szociális fogyatékossággal élőkkel szemben, javuljon életminőségük és társadalmi integrációjuk.

A művészetterápia a pszicho-szociális fogyatékossággal élő emberek kezelésében is nagy szerepet kap, hiszen az alkotási folyamat során a résztvevőknek lehetőségük nyílik a belső feszültség levezetésére és érzelmeik kifejezésére. Az érintettek nagyjából 15 százaléka a betegség fellobbanását követően, spontán kezd festeni, verseket, prózákat írni vagy éppen zenélni.

Ezt a folyamatot segíti a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikája jóvoltából létrehozott Moravcsik Alapítvány, amely 1991-es alapítása óta kiemelt szerepet vállalt a pszicho-szociális fogyatékossággal élők rehabilitációjában, foglalkoztatásában és az értékteremtő képességeik fejlesztésében, melynek egyik formája a PsychArt24 is. 

A 10. PsychArt24 művészeti maratont idén két helyszínen, az egyetem Elméleti Orvostudományi Központjában és a Debreceni Egyetem Élettudományi Központjában rendezték meg. Az esemény festményeiből decemberben kiállítás nyílik a Budapest Art Brut Galériában, majd Debrecenben is megtekinthetőek lesznek az alkotások.

Forrás: Moravcsik Alapítvány
Fotó: EOK 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.