Felezőbulik, gólyahajó, sportnap és évfolyamfüzet. A Semmelweis Egyetem mind a hat karán számos olyan hagyományos rendezvény és hallgatói szokás alakult ki az évek során, amely a közösségépítést szolgálja. Cikkünkben ezeket gyűjtöttük össze, de kitérünk a főbb nagy összegyetemi hallgatói rendezvényekre is, így például a jövő héten kezdődő gólyatáborra.

A Semmelweis Egyetem hat karának hallgatói számára egy közös hajókázással, az úgynevezett gólyahajóval indul az első tanév. Az egyórás sétahajózás alkalmával a frissen felvett hallgatók jobban megismerhetik egymást – mondta el Csirzó Ádám, az egyetemi Hallgatói Önkormányzat (HÖK) Általános Orvostudományi Karának ideiglenes részönkormányzati elnöke. Természetesen a tanév során a sikeresen elvégzett vizsgákat mindig megünnepelik a kar hallgatói – tette hozzá. Csirzó Ádám kiemelte még a fontosabb események közül a negyed év elején – a képzés feléhez érve – tartott felezőbulit, ötödév végén pedig az „Ötödölőt”.

Az ÁOK és a Fogorvostudományi Kar (FOK) hallgatói másodév végén egyaránt az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet udvarán, gyakorlatvezetőjükkel közösen fényképezkednek köpenyben, illetve azt a levegőbe dobva. Benedikti Bence Áron HÖK FOK részönkormányzati elnök elmondta, hogy a harmadév első szemesztere után tartják a karon a felezőbulit, ami – csakúgy mint az ÁOK-ások számára – azért is fontos és ünneplésre méltó időpont, mivel a fogorvostanhallgatók innentől kezdve már belépnek a klinikumba, ahol igazi betegekkel találkoznak. Emellett olyan rendezvényeket is tartanak, mint a kari nap, ami inkább szakmai diskurzusra ad lehetőséget; a kari nyílt napon pedig a hallgatók vezetik körbe a jövendőbeli diákokat az intézetekben és az Anatómiai Múzeumban. A „Foktóber Fest” egy nagyon élvezetes, hagyományos csapatépítő rendezvény, ami sok érdeklődőt vonz – tette hozzá Benedikti Bence.

Galéria

3kép

A felsőbb éves instruktorok a gólyákat az első évben kalauzolják, támogatják és mindenben segítik az Egészségügyi Közszolgálati Karon (EKK); együtt vesznek részt a gólyahajó és a gólyabál eseményeken is, ezzel segítve a beilleszkedést, a barátságok kialakulását – osztotta meg a tapasztalatokat Szigeti Szilárd részönkormányzati HÖK elnök. Hozzátette: az egészségügyi szervezőknek minden évben egy egyedülálló rendezvényen van lehetőségük részt venni a Fiatal Egészségügyi Szervezők Találkozója (röviden: FIESZTA) keretében. Az eseményen az egyetemisták különböző előadásokat hallgathatnak meg, innovációs versenyen vehetnek részt, valamint az ún. Rapid Randi keretében különböző cégekkel ismerkedhetnek meg, ami remek ugródeszka a későbbi elhelyezkedés szempontjából. Mint azt Szigeti Szilárd elmondta, az MSc-s hallgatóknál az ismerkedést közös bemutatkozás, évfolyamfüzet és a tanteremben elhelyezett egyéni bemutatkozó lapok segítik. „A karon a közösségépítés, a kapcsolatok építése számos lehetőséget rejt magában, hiszen tanulunk egymástól, de a jövőbeli szakmai kapcsolatok, vagy akár a közös munka alapjait is le tudjuk rakni közösen” – fogalmazott.

Az Egészségtudományi Karon (ETK) érdekesség, hogy a gólyák az úgynevezett nulladik héten egy háromnapos bevezető kurzuson vesznek részt, ahol az összes tanszék, valamint a könyvtár, az informatikusok, a dékáni hivatal munkatársai, illetve a Hallgatói Önkormányzat is képviseli magát. Itt hasznos tanácsokkal, információkkal látják el az új hallgatókat, elmondják nekik, hogy mire számíthatnak a következő években. A nulladik hét egy sportnappal zárul, mely kiváló alkalom a gólyák számára, hogy jobban megismerjék egymást, illetve a felsőbb évfolyamosokat egyaránt. A karon már hagyománnyá vált, hogy minden télen szerveznek egy egynapos külföldi buszos kirándulást, melynek egyik kedvelt helyszíne a bécsi karácsonyi vásár, de tavaly például Lengyelországba látogattak el – mesélte Szabó Szintia ETK HÖK elnök. A másodév elvégzését hagyományosan az úgynevezett felezőbulival ünneplik meg, amit minden évben máshol tartanak. Szintén hagyomány, hogy az ápolókat végzéskor az egyetem címerével ellátott zsebórával ajándékozzák meg, amit aztán a későbbi munkájuk során is hasznosítani tudnak. A végzősök körében elterjedt szokássá vált, hogy a kar Vas utcai épületének aulájában, illetve a bejárati kapu előtt fotózkodnak. Az ETK-n minden évben a harmadévesek szervezik meg a végzős évfolyam ballagási ünnepségét a dietetika szakirányon – ismertette Szabó Szintia.

A Gyógyszerésztudományi Kar (GYTK) gólyáit a felsőbb évesek kísérik körbe, bemutatva a fontosabb oktatási helyszíneket, a dékáni hivatalt, könyvtárat, a környék vendéglátóhelyeit és a bevált fénymásoló, nyomtató szalonokat – avatott be Békési Marcell László, a HÖK GYTK részönkormányzat alelnöke. Az ötödik félév végén a felezőbulin egy közös vacsorát tartanak, ezzel is erősítve a kapcsolatokat, amiket később szakmájukban is hasznosítani tudnak. A vacsora után hagyományosan más karok és külsősök számára is nyitott partit rendeznek. Az ötödévesek körében csak „Hőgyes buliként” emlegetett eseményen a frissen államvizsgázott hallgatók a Hőgyes tömb udvarán lazítanak; a napot kötetlen hangulat jellemzi – mondta el Békési Marcell, hozzátéve, hogy a kar dékánja ilyenkor személyesen is gratulálni szokott a hallgatóknak, akikkel az oktatók is együtt ünnepelnek.

A Pető András Karon (PAK) a kisebb létszám miatt egyébként is közelebbről meg tudnak ismerkedni egymással a hallgatók, akiket a gólyatábor és a beiratkozás után Bevezetés a felsőoktatásba címmel kétnapos tájékoztatás fogad a karon. A PAK-on a hagyományoknak megfelelően minden félévben három alkalom nyílik a hallgatók és az oktatók számára, hogy teljesítsék az ún. Pető-kört. A közösségépítő eseményen csak a részvétel a fontos: a Kútvölgyi tömb körüli 1,4 km-es, míg a Villányi tömb körüli 1,3 km-es szakaszt bárhogyan, futva, gyalogosan, kerékpárral vagy akár rollerrel is teljesíthetik a résztvevők, akik teljesítményükkel pontokat szerezhetnek csoporttársaiknak az „Év legegészségesebb évfolyama” versenyben. A leendő konduktorok a többi kar hallgatóihoz hasonlóan szintén felezőbulival ünneplik a tanulmányaik felét, valamint végzős bálon is részt vesznek, amely a HÖK által szervezett gálavacsora az egyetem valamennyi karának végzősei számára. 

Galéria

7kép

A nagy összegyetemi hallgatói rendezvények közül az év egyik fontos eseménye a gólyatábor, amelyet a Hallgatói Önkormányzat és az Instruktor Öntevékeny Csoport (IÖCS) közösen szervez. A felsőbb éves hallgatókból álló IÖCS nagy szerepel vállal mind a hat kar gólyáinak integrálásában – mondta honlapunknak Bartek Virág, az IÖCS képzésszervezője. A gólyatáborban – amely idén augusztus 22-27. között lesz a hagyományos tatai helyszínen – az instruktorok legfőbb feladata, hogy az életükben először találkozó friss hallgatók között kapcsolatot teremtsenek; egy héten keresztül intenzív csapatépítő foglalkozásokkal, játékokkal és beszélgetésekkel segítik a közösség kiépülését. Fontos ugródeszka ez az induló félévhez: a friss hallgatók energiáit nagy mértékben leköti, hogy alkalmazkodjanak az új tanulmányi terheléshez, de ezt mégis már egy közösség részeként tehetik meg – adott némi betekintést Bartek Virág. Az elsőéves hallgatók számára további  fontos rendezvény – a már említett gólyahajón kívül – az őszi gólyabál, amelyen mintegy kétezer hallgató szokott részt venni a hat karról.

A tavasz fontos eleme a Semmelweis Egyetemen a Tavaszi Fesztivál, amit a HÖK, az IÖCS és a Hársfa Szakkollégium együtt szervez: itt a tehetséges hallgatók megmutathatják magukat tanáraiknak és minden érdeklődőnek. A rendezvény résztvevői vásárolhatnak a jótékonysági borokból is, amelyek befolyó összegét minden évben egy-egy klinikának ajánlják fel a szervezők. Szintén tavasszal tartják a Semmelweis Karnevált, melynek célja, hogy közelebb hozza a magyar, német és angol képzésben tanuló, a világ számos országából érkezett hallgatókat.

Ősszel az egyetemek közötti együttműködés jegyében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karával szerveződik a híres Ökörsütés, ahol nem csak enni lehet, de mindig vannak koncertek és „funky team”, amelynek feladata a vendégek szórakoztatása.

A Hallgatói Önkormányzatok Sportbizottságai számos sporteseményt is szerveznek, pl. minden év szeptemberében a Medencés Party-t, az őszi/tavaszi focibajnokságot és NET futást, a Semmelweis Jégfarsangot. A tavaszi Egyetemi Sportnapot a Zágrábi úti Sporttelepen tartják, amely mind a hat kar hallgatói számára nyitott csapatversenyekkel telik és bográcsfőzéssel zárul. További, a HÖK által szervezett rendezvényekről információ és képgaléria is található a Hallgatói Önkormányzat honlapján

Bódi Bernadett, Keresztes Eszter, Dobozi Pálma, Vona Zsófia
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem; Instagram

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.