Az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója (EFOTT) idei házigazdája a 250 éves Semmelweis Egyetem. A Velencén megrendezett fesztivál első napján tartott sajtótájékoztatón elhangzott: az egyetem által szervezett prevenciós programoknak köszönhetően az EFOTT-on idén a koncertek mellett nagy hangsúlyt kap az egészséges életmód is.

Ez a fesztivál egy felsőoktatási ünnep – emelte ki Murai László, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke. Köszönetet mondott a házigazda Semmelweis Egyetemnek, hozzátéve, hogy az egyetem hallgatói és munkatársai által szervezett programelemek minden eddiginél tartalmasabbak, és hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az EFOTT ne csak a legsportosabb, de a legegészségesebb fesztivál is legyen.

Dr. Hankó Balázs stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes elmondta, hogy a 250 éves Semmelweis Egyetem a tradíciói megőrzése mellett arra is törekszik, hogy a fiatalokat minél szélesebb körben tudja megszólítani. Ennek meg is van az eredménye, hiszen a jó hallgatói megítélésnek is köszönhetően érte el nemrég a 41. helyet a Semmelweis a Times Higher Education legújabb, európai egyetemeket összehasonlító felsőoktatási rangsorában. Az egészséges fiatalok jelentik a jövőt – vélte a rektorhelyettes. Ennek érdekében az egyetem Hallgatói Önkormányzata, valamint újonnan megalakult Egészségfejlesztési Központja olyan programokkal készült a fesztiválra, amik az egészséget szolgálják. A Nemzeti Népegészségügyi Központtal együttműködésben két szűrőbuszon van lehetőség vércukor, vérnyomás, koleszterinszint mérésére, valamint komplex testösszetétel-elemzésre is, emellett életmód- és táplálkozási tanácsadással is készültek a fesztiválozók számára – sorolta dr. Hankó Balázs.

A Semmelweis Egyetem és a Magyar Vöröskereszt együttműködésében szervezett véradáson már az első pár órában sikerült a kitűzött véradói összlétszám ötödét elérni. A rektorhelyettes kiemelte, hogy a Magyar Egyetemi és Főiskolai Országos Bajnokság – az egyetem társrendezésében – két sportágban (strandröplabda, strandkézilabda) rendezi meg döntőit a fesztiválon. Dr. Hankó Balázs ismertette a Semmelweis Egyetem megújult tantervének két, szintén a mindennapi egészség szolgálatában álló elemét: a hallgatók a fesztiválon való jelenléthez hasonló önkéntes prevenciós tevékenységükért a jövőben krediteket kaphatnak, valamint minden hallgató számára a tanterv részévé válik a rendszeres testmozgás.

Galéria

5kép

L. Simon László országgyűlési képviselő, a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány alapítója elmondta, hogy tavaly több mint 118 ezer vendégéjszakát regisztráltak a térségben. Ez részben az EFOTT-nak is köszönhető, ami immár egyfajta brandként egybeforrott Velencével. Az ide érkezőket egy kulturális svédasztal várja – mondta Velence polgármestere, Koszti András, utalva a fesztivál és a város sokszínű programkínálatára.

Keresztes Eszter
Fotó: Barta Bálint, Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzat

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.