Új helyszínen, a Külső Klinikai Tömb részét képező Tömő utcai épületben működik 2019. július 2-ától a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikája. A költözés június 15-én kezdődik, a következő két hétben a tüdőbetegek biztonságos és folyamatos ellátását előre megszervezett módon, az egyetem más klinikáinak, illetve társintézmények bevonásával biztosítják.

A költözés ideje alatt, 2019. június 15. és július 1. között szünetel a betegfelvétel a klinikán, amely feladatainak ellátásában ebben az időszakban a Semmelweis Egyetem egyes klinikái, valamint a központi régió további pulmonológiai ellátói (Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, Tüdőgyógyintézet Törökbálint és Uzsoki utcai Kórház) vesznek részt. A tüdőbetegek biztonságos és folyamatos ellátása zavartalan lesz. A klinika már tájékoztatta az áthelyezésről azokat a jelenlegi fekvőbetegeit, akik ebben az időszakban is fekvőbetegellátásra szorulnak. Az érintett időszak beutalási rendjének módosításáról egyeztetések történtek a Központi Ágynyilvántartóval, valamint az Országos Mentőszolgálattal. A tüdőtranszplantált betegek ellátása – amellyel kapcsolatban országos szintű ellátó a klinika – a költözés alatt is folyamatos és megoldott. A rendszeres onkológiai kezelésben részesülő betegeknél a kezeléseket már hónapok óta úgy szervezte a klinika, hogy minden beteg időveszteség nélkül, protokoll szerint kapja az ellátást. A kontrollokra és a további kezelésekre minden esetben megtörtént az előjegyzés.  

Az eddig a Szent János Kórház telephelyén működő Pulmonológiai Klinika költözéséről az 1672/2018-as, tavaly december 13-i kormányhatározat rendelkezett. Az új helyszín (1083 Budapest, Tömő utca 25-29.) felújítására, az eszközpark fejlesztésére 1,5 milliárd forintos forrást biztosított a kormány. Az áthelyezés a kormányhatározatban kijelölt határidőig, azaz 2019. június 30-ig megvalósul. 2019. július 2-ától a Pulmonológiai Klinika teljes fekvő- és járóbetegellátási kapacitása megújult környezetben biztosítja a betegellátás, oktatás, kutatás hármas tevékenységét.

Dobozi Pálma
Kiemelt kép (illusztráció): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatósága tette közzé.