A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Asszisztált Reprodukciós Osztályának 25 éves fennállása alkalmából tudományos szimpóziumot szerveztek a klinika Baross utcai részlegében. A rendezvényen köszöntőt mondtak az egyetem vezetői, dr. Urbancsek János osztályvezető pedig az elmúlt 25 év eredményeit ismertette. A tudományos előadások mellett az osztály első lombikbébijének és családjának történetét is megismerhették a résztvevők.

A 250 éves Semmelweis Egyetem számos jeles évfordulót ünnepelt a közelmúltban, ezek sorába illeszkedik a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Asszisztált Reprodukciós Osztályának 25 éves jubileuma is – kezdte köszöntőjét dr. Merkely Béla rektor. A kilencvenes évek elején újdonságnak számító osztály megszervezését dr. Urbancsek János kezdte el a klinika akkori igazgatója, dr. Papp Zoltán támogatása és irányítása mellett. Az osztály fő profilja a szervezeten kívüli megtermékenyítés, általános meddőségi diagnosztikus és terápiás módszerek alkalmazása, valamint a humán asszisztált reprodukció témakörének tudományos kutatása – foglalta össze a rektor. Az osztály indulását követő évben, vagyis 1995-ben Magyarországon elsőként a klinikán vezették be az Asszisztált reprodukció és nőgyógyászati endokrinológia című tantárgy oktatását. Még ebben az évben megszületett az egyetem első lombikbébije, akit azóta több mint kétezer társa követett – mondta dr. Merkely Béla.

Galéria

7kép

A gyermekáldásra váró párok, a nőgyógyászati szakma és az egyetem számára egyaránt fontos beruházás előtt áll a klinika az asszisztált reprodukció területén, ami nem valósulhatna meg dr. Urbancsek János és kollégáinak elmúlt 25 évben folytatott munkája nélkül – hangsúlyozta a rektor. Emlékeztetett, hogy a Semmelweis Egyetem két szülészeti és nőgyógyászati klinikájának összeolvadásával a hosszabb távon akár több ezer beavatkozás elvégzésére képes meddőségi, más néven In Vitro Fertilizációs Központ kialakítása itt, a Baross utcai klinikán valósul meg a Semmelweis XXI. Fejlesztési Projekt részeként. Ez egyetemi és szakmapolitikai szempontból is fontos, de mindenekelőtt a magyar családok, a meddőséggel küzdő párok a megsegítésére jön létre.

A 250 éves egyetemhez képest fiatal osztály 25 évvel ezelőtt gyermekek ezreinek nyitott ajtót az életre, segítve ezzel családok kiteljesedését – szólt dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes, a Klinikai Központ elnöke. A program demográfiai szempontból a nemzet számára is fontossá vált; a humán asszisztált reprodukció is azok közé az innovatív orvosi eljárások közé tartozik, amelyek lehetőséget kínálnak egy korábban megváltoztathatatlannak hitt probléma megoldására – vélekedett. Az asszisztált reprodukció hazai úttörője dr. Papp Zoltán, aki felismerte, hogy az eljárás bevezetése nemcsak egy új metodika meghonosítását jelenti, hanem meddő párok ezreinek nyújthat megoldást, és ajándékozhatja meg őket gyermekkel. Az új iránt nyitott fiatal orvosként dr. Urbancsek János Heidelbergben elsajátította az osztály indításához szükséges ismereteket – tette hozzá a rektorhelyettes. „Mondhatnánk, hogy a kezdetben forradalmian új eljárás mára rutinná vált, ugyanakkor minden egyes történet mögött személyes sorsok, küzdelmek húzódnak meg” – vélekedett dr. Szabó Attila. Ezeket a küzdelmeket viszi győzelemre az a csapat, ami immár 25 éve segíti a párokat. Közben sok új metodikát vezettek be, de az osztály az évek során bizonyította, hogy szilárd etikai és erkölcsi alapokra épült – mondta.

Dr. Bánhidy Ferenc általános rektorhelyettes, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese köszöntőjében méltatta az osztály munkatársait, akik az elmúlt 25 évben minden körülmény között azon dolgoztak, hogy a meddő pároknak segítséget nyújtsanak. A szakmai tudás mellett komoly tudományos és oktatói munka áll – tette hozzá. A 25 év jól mutatja, hogy az elkötelezett emberek, akik idejüket arra áldozzák, hogy egy új szakmát elindítsanak, méltó jutalmat kapnak azáltal, hogy akiknek segítettek, mindig emlékezni fognak a tevékenységükre.

Dr. Papp Zoltán, az akkori I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika volt igazgatója felidézte, hogy már tanszékfoglaló előadásában beszélt arról az álmáról, miszerint szeretné meghonosítani az asszisztált reprodukciós eljárást, amiről akkoriban sokan nem is hallottak még. Miután dr. Urbancsek János hazahozta a szükséges szaktudást, sikerült az anyagi feltételeket is megteremteni alapítványi forrásokból, így alakították ki az új osztályt 1994-ben – emlékezett vissza. Dr. Urbancsek János mellett köszönetet mondott az osztály többi munkatársának is, és azt kívánta, hogy az asszisztált reprodukció a párok, az orvostudomány és a lakosság számára egy tiszteletre méltó program legyen a klinikán továbbra is.

A Semmelweis Egyetemen az első asszisztált reprodukciós programban részt vevő házaspár, Toklász Ibolya és Ferenc, valamint gyermekük, Toklász Edina, az osztály első lombikbébije is jelen volt az ünnepségen. Toklász Ibolya felidézte, hogy 13 év várakozást követően keresték fel a klinikát, és az első sikeres beültetés után, 1995 februárjában megszületett lányuk, Edina. Toklász Edina már az osztály indulásának 5, 10, 15, 20 éves évfordulóján is részt vett szüleivel együtt, ugyanakkor, mint monda, ez az alkalom azért is különleges számára, mert az elmúlt 5 év alatt két gyermeke született. „Ez által értettem meg igazán, hogy mit érezhettek szüleim, amikor alávetették magukat az akkor teljesen új eljárásnak” – vélekedett.

A szimpózium első előadását dr. Urbancsek János egyetemi tanár, az osztály vezetője tartotta, ismertetve az elmúlt 25 év fontosabb eredményeit, számadatait. Egyebek mellett elmondta, hogy a 25 év alatt mintegy 10 ezer házaspár fordult meg az osztályon, ahol 200 ezer vérvételből 500 ezer hormonvizsgálatot, továbbá 10 ezer spermavizsgálatot végeztek el. Az osztályon bevezetett eljárások közül ismertette a szervezeten kívüli megtermékenyítés (IVF) eredményeit, köztük a 2348 sikeres terhességet. Az asszisztált reprodukció csaknem minden új módszerét (pl. ICSI, PGD, TESE) bevezették az osztályon az elmúlt két és fél évtized során, dr. Urbancsek János ezek eredményeit is összefoglalta röviden. Köszönetet mondott az osztály egykori és jelenlegi munkatársainak, akik „hitükkel, lelkesedésükkel, kitartásukkal” hozzájárultak az elért eredményekhez.

A szimpóziumon dr. Murber Ákos a klinikai kutatásaik eredményeit, dr. Fancsovits Péter pedig az embriológiai kutatások eredményeit ismertette. Dr. Hauzman Erik (Boston Place, London) az asszisztált reprodukció kihívásairól szólt a 21. században a klinikus szemével, dr. Fedorcsák Péter (Oslói Egyetem) pedig a kutatóorvos szemszögéből ismertette a terület aktuális kérdéseit. Végül dr. Lehner Ádám (Initon Kft.) mutatott be informatikai megoldásokat az embriológiai laboratóriumban.

Az Asszisztált Reprodukciós Osztály 25. évfordulójához kapcsolódóan lombikbébi találkozót is szerveztek.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.