A szemészetben az elmúlt tíz évben bekövetkezett fejlődés áttekintése mellett az újdonságokról is szó esett mind a szemészeti betegellátás, a diagnosztika, mind pedig a beavatkozások területén a Magyar Szemészeti Műtősnők, Szakdolgozók XX. Jubileumi Továbbképző Ülésén. A Szemészeti Klinika két évtized óta folyó továbbképzése biztosítja a szakdolgozók (műtősnők, asszisztensek, ápolók) számára, hogy a legkorszerűbb ismeretekhez juthassanak hozzá. A május 10-i országos továbbképzésen 230-an vettek részt a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben.

A XX. jubileumi konferencia megnyitóján dr. Nagy Zoltán Zsolt, a klinika igazgatója a szakmai értékek átadása mellett a szakdolgozók folyamatos képzésének fontosságáról beszélt. Kiemelte: a betegellátást végző kollégáknak folyamatosan értesülniük kell az új diagnosztikai és műtéti technikákról, lehetőségekről.

A továbbképzés minden évben másra fókuszál, tavaly a zöld hályog népegészségügyi jelentőségéről és kezeléséről esett szó, idén pedig a szemészetben az elmúlt tíz évben bekövetkezett fejlődést értékelték, illetve kitértek a szemészeti betegellátás, a diagnosztika, és a beavatkozások területén kialakult újdonságokra is.

Galéria

7kép

A program során összesen 11 előadás hangzott el, melyek többségét a Szemészeti Klinika munkatársai tartották. Dr. Nagy Zoltán Zsolt nyitó előadásában a szürkehályog-sebészet múltjáról és jövőjéről beszélt, melyben kitért az ókori és a legmodernebb, femtolézeres technikákra is. Őt követte dr. Imre László klinikai főorvos, aki az őssejt átültetés szerepéről, a szemfelszíni betegségek korszerű kezeléséről, a szövődményekről, illetve az őssejtek anatómiai és funkcionális jellegzetességeiről szólt. Fenesi Teréz főműtősnő elmondta, hogy milyen célok vezérelték az elmúlt húsz évben a továbbképző előadások szervezésében. Dr. Bausz Mária a korszerű szemsebészeti ellátás folyamatáról, dr. Németh János pedig a szakdolgozók szerepéről beszélt a tudományos kutatásokban.

Dr. Baji Ildikó, az ETK Alkalmazott Pszichológiai Tanszékének főiskolai tanára a „Hatékony stratégiák a rosszkedv ellen” című előadásában rámutatott, hogy mindenki képes jókedvet csempészni megfelelő stratégiával munkahelyére, segítve ezzel a közösség összetartását és hatékonyságát. Dr. Resch Miklós adjunktus az üvegtesti sebészet fejlődését értékelte az elmúlt tíz évben. Dr. Süveges Ildikó az ápolás történetét taglalta előadásában, kiemelve az ápolók szerepét a szemészeti betegellátásban. Dr. Kovács Illés egyetemi docens az elmúlt tíz év legújabb diagnosztikai készülékeiről tartott előadást, amelyek segítik a szemészeti betegségek korai felismerését és a terápia eredményeinek követését.

Dr. Módis László, a Debreceni Egyetem tanára a szaruhártya betegségek korszerű terápiájáról beszélt, bemutatva a legújabb műtéti technikákat és az azokkal elérhető eredményeket. Szentesi Teréz és Major Krisztián, az Alcon Hungária Kft. munkatársai a szemészeti diagnosztika és sebészeti ellátás területén bekövetkezett újdonságokról beszéltek.

A rendezvény szakmai teszt írásával zárult, melynek leadása után a résztvevők kreditpont igazolást vehettek át.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.