Idén ünnepli fennállásának 70. évfordulóját a Nyelvi Kommunikációs Igazgatóság, melynek fő tevékenysége az orvosi, fogorvosi, gyógyszerészeti és egészségügyi szaknyelv oktatása. Az intézetben a latin orvosi terminológia mellett hét élő szaknyelvet – angol, német, francia, spanyol, olasz, orosz, magyar – tanítanak. A Semmelweis Szalonban tartott ünnepségen az igazgatóság munkatársai bemutatták az igazgatóság tevékenységét és történetét, valamint többnyelvű műsort adtak.

Köszöntőjében dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes felidézte személyes emlékeit hallgató korából, hangsúlyozva, hogy oroszból és angolból is jó tanárai voltak, akik modern módszerekkel tanítottak. Mint mondta, jelenleg is szoros szakmai kapcsolatban áll az igazgatósággal, akik a curriculum reformhoz kapcsolódóan nemrég az orvosi terminológia elnevezésű tantárgy bevezetésére tettek javaslatot, amelynek célja a latin nyelv oktatásának korszerűsítése.

Galéria

11kép

Dr. Fogarasi-Nuber Katalin igazgató köszönetet mondott az elődöknek, hogy folyamatosan fejlesztették az igazgatóságot. Mint mondta, a nyelv és a kommunikáció elválaszthatatlan az orvosszakmai tevékenységtől.

Tevékenységük célja, hogy a hallgatók rendszerben lássák az orvosi szaknyelvet, és pontosan, egyértelműen használják mind az orvosszakmai közösségben, mind a betegellátás során – ismertette dr. Fogarasi-Nuber Katalin. A Semmelweis Egyetem számára elengedhetetlen az is, hogy a hallgatók a szakmai tudásukat nemzetközi tudományos fórumokon is megmutassák, külföldi egyetemekkel folytassanak együttműködést – tette hozzá – ezért feladatuk, hogy már a graduális képzés során biztosítsák a hallgatók szaknyelvi felkészítését, amelyet – Magyarországon egyedülálló módon – hat nyelven végeznek. Hangsúlyozta: fontos számukra, hogy mindig az egyetem szakmai és képzési igényeinek megfelelően végezzék a hallgatók szaknyelvi felkészítését.

Dr. Kovács Éva nemrégiben leköszönt igazgató a Nyelvi Kommunikációs Igazgatóság történetéről tartott előadást, több érdekességet is felvillantva, például, hogy immár 21 éve vannak a Ferenc téri épületben, de az egységnek korábban a Hőgyes-tömb és a NET is helyet adott. Az ún. nyugati nyelveket az 1974/75-ös tanévben kezdték oktatni az orosz mellett, melyekből a hallgatóknak szigorlatot (záróvizsga) is kellett tenniük. Az 1990-es évek elejétől pedig már az angol, német, francia, olasz, spanyol nyelvek élveznek prioritást. Dr. Kovács Éva hangsúlyozta, hogy az igazgatóság munkatársai közül sokan évtizedek óta itt dolgoznak, ő maga például 40 éve. Egy nemrég megjelent emlékkönyvben a munkatársakkal készült interjúk is helyet kaptak – tette hozzá. Köszönetet mondott minden vezetőnek, akik az elmúlt 70 évben a szervezeti egység fennmaradását segítették, emellett munkatársainak és családtagjainak is kifejezte személyes köszönetét.

Az ünnepségen az igazgatóság munkatársai nyelvi műsorral készültek, melynek részeként nyolc nyelven olvasták fel a hippokratészi esküt, majd koncertet adtak szintén több nyelven énekelt dalokkal.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.