Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) Jumpstarter európai uniós program keretén belül a Semmelweis Egyetem Innovációs Igazgatósága konzorciumi tagként kétnapos workshopot szervezett. A program azokat az üzleti ötlettel rendelkező, vállalkozási ismereteiket fejleszteni kívánó innovátorokat célozta meg, akik a megszerzett tudás segítségével a program végén képesek elindítani saját startup vállalkozásukat.

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) egy budapesti székhelyű független uniós szerv, amely erősíti Európa innovációs képességét. A Jumpstarter egy versenyközpontú, üzleti képességek fejlesztésére összpontosító program, melyen belül három terület: az EIT Health (az EIT egészségügyi egysége), az élelmezésügyre specializálódott EIT Food és a nyersanyagtudományokkal foglalkozó EIT Raw Materials működik együtt. 30-30 csapatot hívtak meg mindhárom szakterületről, így összesen – az év közben Európa-szerte folyamatosan zajló rendezvényeken – 90 jelentkező közül választják ki a legjobb 18-at, vagyis kategóriánként 6 csapatot, akik bekerülnek a novemberi döntőbe és versenybe szállnak a 10.000 eurós fődíjért.

A budapesti workshop célcsoportja üzleti ötlettel rendelkező, vállalkozási ismereteiket fejleszteni kívánó innovátorok köre volt. Az EIT erre a képzésre innovatív üzleti ötlettel rendelkező, még jogi személyként nem működő csapatok jelentkezését várta, azzal a céllal, hogy vállalatuk létrehozásában támogassa őket. A rendezvényen 5 csapat vett részt az EIT Health területről, akik mentorok segítségével egy üzleti terv kialakításának az első lépéseit sajátították el, valamint egy tréningen egyebek mellett arról is ismerteket szereztek, hogy hogyan válasszák ki az ötletükhöz megfelelő célcsoportot.

„Az Innovációs Igazgatóság kollégái a fejlesztési módszertant megismerhetik, melyet a saját oktatási anyagainkba is beépíthetünk, és részt veszünk a hazai innovációs ökoszisztéma építésében és a nemzetközi kapcsolatainkat is erősítjük” – mondta el a tapasztalatokat a szervezésben részt vevő Sódar Gabriella, az Innovációs Igazgatóság csoportvezetője.

A korábbi évek tapasztalatai alapján az EIT Health által támogatott startupok jelentős része, az üzleti és iparági, valamint akadémiai háttérrel rendelkező szakemberek felkészítését követően nemcsak a versenyben tudnak majd helytállni, hanem képesek lesznek a sikeres piacra lépésre is.

Az EIT Health 2019-ben számos helyi vagy nemzetközi piacra lépést támogató vállalkozásfejlesztési programot írt ki, több mint 600.000 euró összdíjazással. A Jumpstarter verseny és tréning program 2019 márciusában elnyerte a European Association Award 2019. év legjobb tréningje díját.

Forrás és fotó: Innovációs Igazgatóság

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.