Kiemelkedő tudományos tevékenységeket ismertek el a Magyar Tudományos Akadémia 191. közgyűlésén. A Semmelweis Egyetemről QP Akadémiai Kiválósági Díjat vehetett át dr. Fekete Andrea, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi tanársegédje, az MTA-SE Lendület Diabétesz Kutatócsoport tudományos főmunkatársa.

A Qualitative Production Gépipari és Kereskedelmi Zrt., valamint a Magyar Tudományos Akadémia öt kutatónak adományozott QP Akadémiai Kiválósági Díjat. A Semmelweis Egyetemről dr. Fekete Andrea vehette át az elismerést. Az MTA-SE Lendület Diabétesz Kutatócsoport tudományos főmunkatársa, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika tanársegédje a díjat a cukorbetegség okainak és gyógyításának vizsgálatában elért kiemelkedő eredményeiért kapta. Kimutatta, hogy a vesefibrózisok 35 százalékáért felelős diabetes mellitusban aktiválódó RAAS (renin-angiotenzin-aldoszteron rendszer) hatására romlik a vesefunkció, így annak gátlásával mérsékelhető a vesekárosodás. A múlt évben alapított díjjal az alkalmazott tudományok terén kiemelkedő eredményeket elért, 45 év alatti kutatókat jutalmazzák.

Dr. Fekete Andreával készített korábbi videónk ide kattintva tekinthető meg

Az MTA 191. közgyűlése keretében átadták az Akadémiai Díjat, az Akadémiai Újságírói Díjat, a Wahrmann Mór-érmet, a Arany János-életműdíjat. A díjazottak listája megtekinthető az MTA honlapján.

Forrás: mta.hu

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.