A Semmelweis Egyetem mind a hat kara bemutatkozik a ma kezdődő háromnapos  Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon, amelyet idén már 19. alkalommal rendeznek meg azzal a céllal, hogy a pályaválasztók minél jobban megismerjék a felsőoktatásban és továbbképzésben rejlő lehetőségeket. A rendezvény első napján már teltház volt, a leendő egyetemisták leginkább a felvételi követelményekről, a ponthatárokról, kollégiumokról és az elhelyezkedési lehetőségekről kérdezték a karok képviseletében jelenlévő hallgatókat.

A Semmelweis Egyetem egy helyen, de karok szerint hat különböző standon várta az érdeklődőket, ahol a felvételizők szombatig személyesen kaphatnak tájékoztatást a többi között a képzési rendszert érintő legfrissebb és legfontosabb információkról, felvételi esélyekről, a szakok, szakirányok jellegzetességeiről vagy akár a kollégiumi elhelyezésről, illetve az intézmény nyújtotta szabadidős tevékenységekről is. A kiállítás első napján sokan keresték meg kérdéseikkel a Semmelweis Egyetem standjait.

A diákok többsége célirányosan érkezett, volt, aki már azzal is tisztában van, milyen orvos szeretne lenni. A legtöbb kérdést a ponthatárokra, a bekerülési feltételekre vonatkozóan fogalmazták meg, például sokan megkérdezték: igaz-e, hogy az orvostanhallgatók alig alszanak, de a mennyit kell tanulni a sikeres vizsgákhoz kérdés is gyakran elhangzott– összegezte az Educatio Szakkiállítás eddigi tapasztalatait Király Anna, az Általános Orvostudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának (ÁOK HÖK) Kommunikációs és Marketing Bizottsága elnöke. Hozzátette: sokan érdeklődtek még a kollégiumok minőségéről és a férőhelyek alakulásáról, valamint a felvételihez és a diplomához szükséges nyelvvizsgákról – idézte fel.

Sokan keresték fel az Egészségtudományi Kar (ETK) standját is, ahol Szabó Cintia kari HÖK elnök elmondta: idén a dietetika és a gyógytornász mellett a védőnő és a szülésznő szakirány keltette fel leginkább a pályaválasztás előtt állók figyelmét. Kiemelte a kar  újonnan induló, Hang, beszéd és nyelésterapeuta szakirányát is. A fiatalok gyakori kérdései között szerepelt, hogy a ponthatárok mennyire ingadoznak, az elhelyezkedési esélyekre is sokan voltak kíváncsiak, de a várható bérekről is szerettek volna tájékozódni a végleges döntés előtt. A szakirányspecifikus tantárgyakra vonatkozó kérdések is jellemzőek – tette hozzá.

Galéria

9kép

Szentszi Eszter Anna, a Pető András Kar hallgatója úgy tapasztalta: sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mit csinál egy konduktor, nem ismerik magát a képzést, így erre vonatkozóan is sok kérdés érkezett. Hozzátette: a ponthatárok és az alkalmassági vizsga feltételei iránt is érdeklődtek.

Kiss Viktória, a Gyógyszerésztudományi Kar (GYTK) HÖK elnöke gyakran találkozott arra vonatkozó kérdésekkel, hogy mennyire nehéz bejutni és bent maradni, illetve hogy mennyiben más az egyetemen való tanulás a gimnáziumhoz képest. A kérdések közt volt az is, hogy a diploma megszerzése után milyen lehetőségek vannak. A mai fiatalokat nagyon érdekli, hogy mennyit kereshetnek és milyen továbblépési lehetőségek vannak az adott területeken – összegezte tapasztalatait a hallgató. Hozzátette: egyre gyakoribb, hogy nem csak a közvetlen felvételi előtt állók, hanem már a 10. évfolyamosok is ellátogatnak a kiállításra.

Hegedűs Tamás, a Fogorvostudományi Kar (FOK) képviseletében elmondta, hogy a kar iránt rengetegen érdeklődnek, ötszörös a túljelentkezés. Sok fiatal aggódik a felvételi miatt, többen az emelt szintű érettségire való felkészülésben vártak tőlünk tanácsokat – fejtette ki. A lehetőségekről, de a hallgatói életről is sokan érdeklődtek, és kíváncsiak voltak, mikor tudnak szakirányt választani, milyenek a gyakorlatok. A FOK-osok szemléltető eszközt is vittek magukkal a kiállításra.

Az Egészségügyi Közszolgálati Kar (EKK) ismertsége egyre nő, minden évben többen jönnek célzottan a kar standjához – mondta el Csasznek Rebeka Zója, a kari HÖK elnökhelyettese, aki hozzátette: a legtöbben a szakokról szerettek volna részleteket megtudni, és az elhelyezkedési lehetőségekről kérdeztek. A felvételi előtt állók leginkább a Digitális Egészségtudományi Intézet képzése iránt érdeklődtek.

A honlapunk által megszólaltatott egyik érdeklődő az ÁOK standjához érkezett, hiszen, mint elmondta, gyerekkori álma, hogy orvos legyen. A 18 éves lány beszélt arról is, hogy nagyon sokat tanul és különböző előkészítőkre is jár annak érdekében, hogy bekerülhessen a Semmelweis Egyetemre. Emelt színtű érettségit tesz majd biológiából és kémiából. A fiatal lány leginkább arra volt kíváncsi, hogy melyik év a legnehezebb és mennyit kell tanulni.

Egy Zalaegerszegről érkezett 11. évfolyamos diák a GYTK standjánál beszélgetett hosszasan a hallgatókkal. Elsősorban a kollégiumi lehetőségekről és a közösségi életről tájékozódott. Első helyen mindenképpen a Semmelweis Egyetemet szeretné megjelölni a felvételi során, amire már most sokat készül: kémia szakköre és különórára is jár, szintén emelt szintű érettségit fog tenni kémiából és biológiából.

A Semmelweis Egyetem újság Educatio szakkiállításra készült különszámát ide kattintva lehet átlapozni online.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.