A Semmelweis Egyetem Központi Könyvtára, a Magyar Orvosi Könyvtárak Szövetsége (MOKSZ), valamint az ÁEEK Országos Egészségtudományi Szakkönyvtár negyedszer rendezte meg az Egészség-Információ-Könyvár Konferenciát, ahol idén az adatvédelem és az orvosi könyvtárak helyzete volt a két vezető téma. A kétnapos rendezvényt dr. Szél Ágoston rektor nyitotta meg, az érdeklődők előadásokon, szekcióülésen és szakmai workshopon is részt vehettek.

Az ünnepélyes megnyitón dr. Szél Ágoston utalt rá, hogy ma egy könyvtár teljesen másképp működik, más tartalmakat szolgáltat, mint 40 évvel ezelőtt, a könyvtárosok munkája is átalakult, egyre több könyvtár szűnik meg. Felidézte pályakezdőként szerzett könyvtári tapasztalatait; mint fogalmazott, a könyvtárazásnak akkoriban még egészen különleges hangulata volt, azóta viszont már minden hozzáférhetővé vált elektronikusan. Megjegyezte, hogy a 200 évvel ezelőtt született Semmelweis Ignác éveken keresztül az egyetemi könyvtár szakmai vezetője volt. A rektor felidézte, hogy tíz évig ő maga is tevékenykedett a könyvtár tematikai vezetőjeként, ez idő alatt kidolgozott egy adatbázist, amit a mai napig használnak.

Mázi Miklós, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ munkatársa a megnyitón az általuk kidolgozott és működtetett központi egészségügyi rendszerről, az EESZT-ről (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) beszélt, amiről a digitalizáció szekcióban külön előadást is tartott. Hangsúlyozta: adatvédelmi szempontból is fontos ez a rendszer, mivel kényes információkat tartalmaz. Utalt rá, hogy a jövőben akár a könyvtáraknak is nyújthat majd szolgáltatást. Reményét fejezte ki, hogy a résztvevők a konferencián elsajátított fontos információkat hasznosítani tudják munkájuk során.

Rostás Norbert, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közgyűjteményi Főosztályának képviseletében szólt az elmúlt időszak változásairól a könyvtárak ágazati irányításában. Kiemelte: a szakkönyvtárak és a speciális könyvtárak – bírósági, orvosi, műszaki és vállalati könyvtárak – a jövőben nagyobb figyelmet kapnak. A jelenlegi helyzet javítása érdekében felméréseket is végeznek majd ezekre vonatkozóan – mondta Rostás Norbert.

Dr. Palotai Mária, a MOKSZ elnöke elmondta, 140-en regisztráltak a konferencia első napjára, melynek központi témája az adatvédelem volt. A nyitó előadást dr. Surján György tartotta „Adatvédelem a XXI. században: egyensúly ellentétes elvek között” címmel, az előadók között szerepelt mások mellett dr. Kovács Zsolt, az egyetem jogi és igazgatási főigazgatója is. A meghívott magyar és külföldi szakértők előadásaiban szó esett még a digitalizációról, illetve a képzésekről és kompetenciákról. A konferencia második napjának fő témája pedig az orvosi könyvtárak, ezen belül is elsősorban a kórházi könyvtárak helyzete.

Kiss-Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

Galéria

4kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.