A végállapotú betegek érsebészeti ellátásának jogi és etikai kérdéseiről tartottak előadásokat és kerekasztal-beszélgetést a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán. A fórumon prezentáló hat, különböző területről érkező szakember a jog, az etika és a klinikum szemszögéből közelített ugyanahhoz a komplex problémához.

Dr. Sótonyi Péter, az Érsebészeti Tanszék vezetője nyitóbeszédében összefoglalta a rendezvény célját. Elmondta, a Vaszkuláris Fórumot elsősorban nem előadások sorozatának kell tekinteni, inkább tapasztalatcsere, vita helyszínéül szolgál. Dr. Sótonyi Péter hangsúlyozta a téma fontosságát, majd bemutatta a hat különböző területen dolgozó klinikust és jogi területről érkezett előadókat. A szakértők  az idős vagy daganatban szenvedő, rövid életkilátású betegek életet fenyegető, illetve végtagot veszélyeztető állapotban meghozható terápiás döntések jogi és etikai vonatkozásairól prezentáltak, illetve folytattak vitát.

A többi között olyan kérdésekre igyekeztek választ adni, minthogy a beteg milyen formában utasíthatja el a beavatkozást, létezik-e olyan helyzet, amikor az érsebésznek módja van eltekinteni a beavatkozástól, illetve milyen gyakori jogi és etikai hibák merülnek fel a gyakorlatban.

Az előadásokat követően kerekasztal-beszélgetésen vitatták meg a felmerült témákat. A szervezők hosszú távú tervei között szerepel a Vaszkuláris Fórumon elhangzott előadások tartalmának írásos összefoglalása is.

Haszon Zsófia
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.