Egy szívdobbanásnyi idő alatt készít teljes körű felvételt a koszorúerekről és a szívről az ország legmodernebb szív-CT készüléke. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán elhelyezett műszer a komplikáltabb eseteknél, vagy a magas pulzusszámú és/vagy szívritmuszavarral küzdő betegeknél is gyors és pontos képalkotást tesz lehetővé, kis sugárdózis mellett. Az eszközt dr. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár, dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, dr. Szél Ágoston rektor és dr. Szász Károly kancellár jelenlétében mutatta be dr. Merkely Béla klinikai rektorhelyettes, valamint dr. Maurovich-Horvat Pál, az MTA-Semmelweis „Lendület” Kardiovaszkuláris Képalkotó Kutatócsoport vezetője.

A szív-CT térítésmentes idetelepítése által a régió legnagyobb szívgyógyászati klinikája részt vehet egy multinacionális cég, egy spin-off vállalkozás és az egyetem hármas együttműködésében azáltal, hogy a készülékhez tartozó kiértékelő szoftverek fejlesztésén a klinika munkatársai is dolgoznak – mondta dr. Merkely Béla, a klinika igazgatója. Ezzel az egyetem hármas funkciója, az oktatás, kutatás, gyógyítás kiegészül az egészségipari innovációval. A klinikai rektorhelyettes hozzátette, hogy a CT alig három hónapnyi szervezés során került az egyetemre. A berendezés új távlatokat nyit a koszorúér-betegség vizsgálatában: egy szívdobbanás alatt képes diagnosztizálni a veleszületett rendellenességeket is, amivel tervezett műtétek elvégzésére is lehetőség nyílik. A Semmelweis Egyetemen a betegellátáson túl a nemzetközi, klinikai kutatások és az oktatás területén is kiemelt szerepe lesz az új eszköznek.

Dr. Palkovics László államtitkár hangsúlyozta, az eszköz kiszolgálja az egyetem hármas funkcióját, amelyek mellé az innováció is kapcsolódik. Hozzátette, fontos, hogy az egyetemek innovációs tevékenysége ne csak publikációk, hanem hasznos ötletek, termékek formájában is megnyilvánuljon. Emlékeztetett rá, hogy a Semmelweis XXI Fejlesztési Projekt egyik célja, hogy az egyetem a világ legjobb 100 felsőoktatási intézménye közé kerüljön, amihez az ilyen fejlesztéseken keresztül vezet az út. Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán példaértékűnek nevezte a városmajori klinika tevékenységét. Mint mondta, az európai hírű szakmai műhelyben nem csak az ellátás, hanem az itt dolgozók tudása is világszínvonalú, a bemutatott eszköz pedig újabb előrelépést jelent az intézmény számára.

Dr. Maurovich-Horvat Pál egyetemi docens ismertette, hogy a General Electric által forgalmazott és a klinikán üzemebe helyezett berendezés a világon az első kifejezetten kardiológiai alkalmazásra fejlesztett CT-gép. A Semmelweis Egyetem mellett az Egyesült Királyságban, Belfastban használhatják ezentúl az ún. Cardiographe Computer Tomográfot, hogy részt vegyenek a készülékhez tartozó kiértékelő szoftverek fejlesztésében. Dr. Maurovich-Horvat Pál hozzátette, az eszköz alkalmas például a szívritmuszavarral és szapora pulzussal élő betegek kezelésére, valamint a szívtranszplantáción átesettek utánkövetésére, továbbá újabb lehetőséget jelent a szívinfarktus riziklóbecslésének felderítésében. A városmajori klinikán évente 2700 szív-CT vizsgálatot végeznek.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Galéria

12kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.