A herediter angioödéma (HANO) kutatása terén végzett munkájáért Hilfenhaus-díjat vehetett át dr. Farkas Henriette, a III. Sz. Belgyógyászati Klinika egyetemi tanára, az Angioödémia Központ vezetője. A szakmai életműdíjat a Plasma Protein Therapeutics Association (PPTA) nemzetközi szervezet ítélte oda dr. Farkas Henriette-nek, amiért pályafutása során a herediter angioödémában szenvedő betegek gyógykezelésének szentelte magát, és ma is a kezelési eljárások, illetve a betegek életminőségének javításán dolgozik.

Dr. Farkas Henriette fő érdeklődési területe az angioödéma és a humán komplement rendszer, a C1-INH hiány, a komplement rendszer vizsgálata immunológiai kórképekben, valamint szerepe az allegiás folyamatokban, a HANO patogenezise.

A herediter angioödéma (HANO) a ritka betegségek közé tartozik, Magyarországon 200-1000 embert érinthet. A kórképet a különböző testtájakon megjelenő ödéma jellemzi, halálozási aránya 25-30 százalékos olyan területeken, ahol nincs lehetőség a betegség korai diagnosztizálására és megfelelő kezelésére. 

A dr. Farkas Henriette-tel készült korábbi interjúnk ide kattintva olvasható.

DP

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.