RS23918_KA-20141020-IMG_9554-merkely-interju-scrAz utolsó pillanatig van teendő, de a Semmelweis Egyetem készen áll a három hét múlva kezdődő XXXII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Orvos- és Egészségtudományi Szekciójának lebonyolítására – mondta el dr. Merkely Béla, a szervezőbizottság elnöke. A március 31. és április 3. között megrendezendő szekciónak nyolcévente ad otthont a Semmelweis Egyetem.

Dr. Merkely Béla fontosnak tartja, hogy a rendezvény lelkesítő legyen és meggyőzze a fiatalokat arról, érdemes a tavaszi szünetet a tudományra szánni. „Hiszek abban, hogy meg lehet fertőződni a tudomány szeretetével. Ez egy olyan útravaló a hallgatók számára, amely végigkísérheti a pályafutásukat” – hangsúlyozta, felidézve, hogy ő is emlékszik az OTDK-n való szerepléseire.

dr. Barabási Albert-László

Hozzátette: a szervezők azon dolgoznak, hogy felejthetetlen legyen a rendezvény hete kezdve az ünnepélyes megnyitótól egészen a díjátadóig. Az Orvos és Egészségtudományi szekció fővédnöke dr. Zombor Gábor egészségügyi államtitkár. A rendezvényt dr. Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke nyitja meg köszöntő beszédével, majd a nyitó tagozat kezdődik, amelyben dr. Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) élettudományi alelnöke a „Kannabinoidok hatása az agyhullámokra és a memória folyamatokra” címmel tartja az első előadást. Ezt követően az MTA tehetséggondozásért felelős elnökségi tagja, dr. Tulassay Tivadar „Krónikus civilizációs betegségek gyermekkori felismerése és a prevenció lehetőségei” címmel folytatja a szakmai programot. A harmadik befejező előadást dr. Barabási Albert-László, a hálózatkutatás egyik legelismertebb tudósa, a Behálózva című bestseller szerzője tartja, melynek címe „Behálózva: A hálózatok tudománya az Internettől a sejthálóig”.Az első napot a nyitóünnepség zárja a Zeneakadémián, ahol a Semmelweis Egyetem Medikus Zenekara és a Csíkszerda nevű kórus lép fel.

Ezután két napig az előadásoké a főszerep: a konferencián Magyarország négy orvostudományi egyeteméről, illetve több hazai és határon túli egyetemről és főiskoláról összesen 513 magasan kiemelkedő tudományos kutatást végző hallgató versenyez egymással.RS28324_KA-20150211-IMG_1437-tdk-konferencia-scr A tudományos pályamunkáikat összefoglaló előadásokat az egyes területek nemzetközileg elismert szaktekintélyei bírálják el a Semmelweis Egyetem több mint 10 helyszínén, és a korábbiaknál több, összesen 85 tagozatban. A dolgozatok egyharmada kaphat minősített, első, második vagy harmadik helyezést; az első hely nem megosztható

A tudományos tevékenység mellett a szórakozásra is jut egy kis idő: a második napot a delegáltak és bírálóbizottsági tagok közös vacsorája vezeti le. Dr. Merkely Béla elmondta: újdonság, hogy a konferencián mobil applikáció segíti az eligazodást: elérhető lesz rajta a teljes program beleértve az előadók és absztraktok listáját, helyszíneket és a „közönségdíj” szavazási lehetőségét. QR-kódokkal pedig be lehet majd csekkolni az előadásokra, és ezzel kreditpontot gyűjteni.

RS28343_KA-20150211-IMG_1367-tdk-konferencia-scrA hallgatók a megmérettetés után a záróesten engedhetik ki a feszültséget, amely a Semmelweis Egyetem hallgatói szervezésében a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben lesz, a csúcsbizottság viszont éppen ezalatt ül össze hosszú órákra, hogy döntsön a győztesekről.

A szekció utolsó napjának egyetlen hivatalos programja van: az ünnepélyes eredményhirdetés. Emlékeztetett arra, hogy az első, második és harmadik díjak kiosztása mellett itt adják át a Pro Scientiások különdíját és a Prezentációs díjat. Bízom benne, hogy – hasonlóan a korábbi évekhez – idén is a legtöbb díj a Semmelweis Egyetemhez kerül – tette hozzá. Dr. Merkely Béla úgy látja: aki előad a kongresszuson, de nem nyer, az is fantasztikus élményekkel gazdagodik, ráadásul számos meglepetéssel készülnek annak érdekében, hogy emlékezetessé tegyék a kongresszust.

Tóth-Szabó Szilvia
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.