December elseje az absztrakt leadási határidő a Semmelweis Egyetem következő  Orvos-, Fogorvos- és Gyógyszerésztudományi Diákköri Konferenciájára (TDK). A TDK-án való kiemelkedő szereplés a belépő a 2015-ös Országos Tudományos Diákköri Konferenciára (OTDK), melynek Orvos- és Egészségtudományi Szekcióját nyolc év után ismét a Semmelweis Egyetem szervezi.

RS23916_KA-20141020-IMG_9577-merkely-interju-scrAz elmúlt években alapjaiban változott meg a szekcióval kapcsolatos szabályozás. Nyolc év alatt megnégyszereződött a szekció kvótája, vagyis a delegálható hallgatók keretszáma, így a jövő évi OTDK-án már több 600 hallgató versenghet egymással az orvos- és egészségtudományi szekcióban. Ez lesz az első nagyobb volumenű OTDK, amit a Semmelweis Egyetem rendez – mondja dr. Merkely Béla, a SE Tudományos Diákköri Tanács elnöke, az OTDK ügyvezető elnöke. A keretszám emelkedése az egyetem vonatkozásában azt jelenti, hogy míg nyolc éve 40 hallgató képviselhette a Semmelweis Egyetemet az országos versenyben, addig idén ez a szám már 166. „Egyre nagyobb az esélyük a hallgatóknak eljutni az országos versenyre, ha jól teljesítenek, hiszen minden ötödik előadást tovább tudunk juttatni az OTDK-ára” – mutat rá.

RS14632_KA-20140402-IMG_5646-tdk-megnyito-net-scrA 2015-ös OTDK orvos- és egészségtudományi szekciójának időpontja: március 31-április 3. A részvételre való jogosultságot vannak, akik már megszerezték az idei intézményi versenyen, míg a keret másik felét a jövő februári TDK díjazottjaiból töltik fel.

A legutóbbi, 2013-as országos versenyt Szegeden rendezték, akkor a Semmelweis Egyetem hallgatói megháromszorozták díjaik számát 23 első, 22 második és nyolc harmadik díjat szereztek. Az orvostudományi hallgatók versenyében kiosztott első díjak 40 százalékát Semmelweisesek nyerték. Ezek alapján az OTDK elnöksége által összeállított hazai valamennyi egyetemi kar összesített versenyében a SE Általános Orvostudományi Kar – évtizedek után először – a kiemelkedő kategóriába került, egyedüli orvosi karként.  Ez utóbbinak a dicsőségen túl az egyetemek karainak finanszírozás szempontból is van jelentősége – jegyezte meg dr. Merkely Béla.

RS20826_KA-20140717-IMG_6863-hallgato-scrA sikeres TDK, illetve OTDK szereplés feltétele dr. Merkely Béla szerint, hogy a munka érdekes hipotézisen és megfelelő módszerrel kivitelezett tudományos anyagon alapuljon. Ezt kövesse az összeszedett, strukturált, érthető és jól prezentált előadás. Gyakori hiba, hogy a hallgató mindent el akar mondani, emiatt túlzsúfolttá válnak a diái. Fontos, hogy kiderüljön, mi az önálló munka, amit az adott diákkörös maga tett hozzá az anyaghoz.

A Tudományos Diákköri Tanács elnöke kiemelte: a kétévente, idén feltehetően 75 tagozatban megrendezett Országos Tudományos Diákköri Konferencia a hallgatók legkiemelkedőbb tudományos seregszemléje, az ország legjobbjai mutatják itt be munkájukat tíz perces előadásokban. A legkiemelkedőbbeket Pro Sciencia díjjal jutalmazzák. 1989 óta a Semmelweis Egyetem 21 hallgatója kapott ilyen elismerést, szintén ugyanennyien részesültek  a témavezetők közül Mestertanár díjban.

Az előadásokat azoknak is érdemes meghallgatniuk, aki a jövőben szeretnének bekapcsolódni a tudományos diákköri munkába, vagy már elkezdték azt, de az országos versenyre nem szereztek kvótát – mondta dr. Merkely Béla.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.