RS26114_KA-20141212-IMG_1306-tudotranszplant-sajtotajekoztato-scrAz egészségügyi kormányzat 900 millió forintos fejlesztése nyomán megkezdődhetnek a tüdőtranszplantációk Magyarországon – jelentette be Kurucz Éva kormányszóvivő az Országos Onkológiai Intézetben tartott kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón. Ez azt jelenti, hogy a környező országokban Ausztrián kívül egyedül Magyarországon lesz lehetőség tüdőátültetésre – tette hozzá.

Dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár hangsúlyozta: a fejlesztés a magyar egészségügy presztízsét is jelentősen emeli. Mint mondta, a világszínvonalú szakmai team rendelkezésre áll, hiszen korábban Bécsben, a világ egyik vezető klinikáján magyar orvos és asszisztens csoport végezte ezeket a beavatkozásokat. A társadalombiztosítás korlátozás nélkül finanszírozza a tüdőtranszplantációt – jelentette ki.

RS26065_KA-20141212-IMG_1506-tudotranszplant-sajtotajekoztato-scrA tüdőátültetéseket az Országos Onkológiai Intézet (OOI) új sebészeti tömbjének mellkassebészeti osztályán végzik majd, mely egyben a Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Tanszéke.

RS26092_KA-20141212-IMG_1406-tudotranszplant-sajtotajekoztato-scr„Orvostörténelmet írunk azzal, hogy Magyarországon megteremtődnek a tüdőátültetés feltételei” – fogalmazott dr. Kásler Miklós, az OOI főigazgatója, hozzátéve, hogy hosszú előkészület és példás összefogás révén a szakma felkészült a tüdőtranszplantáció hazai végzésére, az intézetben pedig kiépült Európa egyik legjobb tüdősebészete. A kormányzati támogatás a speciális műtéthez szükséges kiegészítő berendezések beszerzését szolgálja.

Dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora kiemelte: új diszciplína honosodik meg az egyetem keretein belül együttműködésben az Országos Onkológiai Intézettel.

RS26103_KA-20141212-IMG_1359-tudotranszplant-sajtotajekoztato-scrKitért arra, hogy a mostani bejelentést másfél éves tárgyalási, egyeztetési folyamat előzte meg a két intézmény között, de már az első tárgyalásnál világos volt, hogy mind a személyi feltételek, mind az intellektuális készség megvan a két intézményben az új szakma bevezetéséhez. A rektor azt mondta, reményeik szerint jövő év első negyedévében megtörténhet az első itthoni tüdőtranszplantáció. A mellkassebészet és a tüdőátültetés rendkívül komplikált ágazata a manuális szakmáknak. Fontos, hogy mindezzel az egyetemi oktatásban is meg tud jelenni ez a terület – jegyezte meg dr. Szél Ágoston.

RS26080_KA-20141212-IMG_1464-tudotranszplant-sajtotajekoztato-scrDr. Rényi-Vámos Ferenc, a Semmelweis Egyetem Országos Onkológiai Intézet bázisán működő Mellkassebészeti Klinikájának docense rámutatott: a kormányzati támogatásból a bécsi körülményekkel egyenértékű feltételeket tudnak teremteni a hazai programhoz. Megerősítette, hogy a személyi feltételek valóban adottak, hiszen a tanszék vezetőjével, dr. Lang Györggyel együtt végzik jelenleg ezeket az átültetéseket a bécsi klinikán, ahol az aneszteziológiai csapatban is több magyar tevékenykedik.

A magyar betegek tüdőátültetését eddig a bécsi klinikán végezték.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.