A Bókay Klinika alapításának 175. évfordulója kapcsán idén számos olyan személyiséget látnak vendégül az intézményben, aki közel áll a gyermekek gyógyításához. November elején Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek látogatott a klinikára.

RS24355_KA-20141105-IMG_3894-erdo-peter-biboros-scrUtoljára 1857-ben járt egyházfő az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán – számolt be dr. Szabó Attila klinikaigazgató, aki szerint a bíboros látogatása erőt ad az intézmény munkatársainak, a beteg gyerekeknek és szüleiknek is. Külön öröm, hogy november 5-én, az ifjúság védőszentje, Szent Imre napján köszönthetjük Erdő Pétert – mondta az igazgató. Dr. Szabó Attila hangsúlyozta, a klinika dolgozói, a gyermekgyógyászok, az ápolók, az asszisztensek és minden más munkatárs azt vállalta, hogy nap mint nap igyekszik megtenni mindent a gyermekek gyógyítása és a betegségek megelőzése érdekében. Ez nem választható el a pszichés támogatástól, ebben pedig az egyháznak is nagy szerepe van – mutatott rá.

RS24335_KA-20141105-IMG_3793-erdo-peter-biboros-scrAz igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy a klinika munkatársai nemcsak a gyerekekkel találkoznak nap mint nap, hanem a szüleikkel is, akiknek szintén segítséget nyújtanak a nehéz helyzetek feldolgozásában. Végezetül Szent-Györgyi Albert imájából olvasott fel, ami véleménye szerint jellemzi a klinikán dolgozók gyógyításhoz való hozzáállását: „Uram, azzal dicsérlek, hogy szebbé teszem a teremtés rám eső zugát, hogy fénnyel, meleggel, jóakarattal és örömmel töltöm meg világomat.”

RS24367_KA-20141105-IMG_3964-erdo-peter-biboros-scrErdő Péter bíboros úgy fogalmazott, nagy öröm számára, hogy 57 év után újra ellátogathat a Bókay Klinikára. Mint mondta, annak idején páciensként, egy sérvműtét miatt töltött néhány napot a kórház falai között, az orvosok pedig már akkor odafigyeltek a betegek lelki támogatására. „Az ember gyógyításához a lélek ápolása is szükséges, amihez a segítő szeretet elengedhetetlen, ez pedig itt napról napra megnyilvánul” – hangsúlyozta.

A bíboros szólt arról is, hogy az életnek egyetlen területe sem vonhatja ki magát az erkölcs hatálya alól, még a természettudományok sem, hiszen ez a terület is emberi cselekvésekből tevődik össze. Kiemelte: az emberi cselekvés teret ad a szabadságnak, így a felelősségnek is, ez pedig mindenképpen igaz az egészségügyben dolgozók munkájára. Az egyház képviselői és az egészségügyben dolgozók szakmája rokon, hiszen ugyanazokkal az erőkkel próbálnak szövetkezni az ember érdekében – fejtette ki Erdő Péter.

RS24343_KA-20141105-IMG_3837-erdo-peter-biboros-scrA látogatás során az egyházfőnek bemutatták a klinika történetét, valamint a könyvtárban fellelhető több mint százéves dokumentumokat. A bíboros felkereste a cukorbeteg gyermekeket, a vese dialízisre szorulókat kezelő osztályokat, illetve ellátogatott a koraszülött-újszülött intenzív osztályra is.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.