Fotó: attekovacs.com

Akár néhány perc alatt kiderülhet, hogy a lehetséges gyógyszeres terápiák közül melyik a legmegfelelőbb egy adott emlőrákos beteg kezeléséhez. A Semmelweis Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem fiatal kutatói a Harvard egyetem, valamint a berlini Charité kutatóival kooperációban dolgozták ki az ezt lehetővé tévő online diagnosztikai technológiát. Fejlesztésüknek köszönhetően előre meg tudják mondani, hogy a műtéti megoldás mellett a hormon-, a kemo- és a célzott-terápiák közül, melyik lesz hatásos az adott beteg esetében.

Jelenleg a műtét során eltávolított elsődleges tumorból három különböző teszttel végzik el a vizsgálatot ennek megállapításához. Bár microarray-ek (kisméretű üveglap, amelyre rácsszerűen helyezhetőek el a minták) segítségével mindhárom fenti paramétert egyszerre meg lehetne határozni, azonban ezek kiértékelése rendkívül bonyolult, lényegében egy képzett bioinformatikusra van szükség hozzá.

A kutatók mostani fejlesztésének eredményeképpen a www.recurrenceonline.com cím alatt elérhető rendszer megoldja ezt a problémát, azáltal, hogy a kiértékelést teljesen automatizált módon képes elvégezni. Egyetlen fájlt kap e-mailen a beteg kezelőorvosa, aki ezután ezt interneten feltölti a honlapra. Itt a bioinformatikai rendszer az egyes gének lemérése után meghatározza a hormonreceptor-státuszt (ez megmutatja, szükséges-e hormonterápia), az ERBB2-receptor-státuszt (ez jelzi, szükséges-e célzott terápia), valamint a recurrencescore-t és a recurrencerisk-et, amelyek megmutatják, szükséges-e kemoterápia. Az eredményeket a rendszer számszerű, valamint grafikus formában is elkészíti, és egy jelentés formájában visszaadja az onkológusnak, aki azután el tudja dönteni, mely gyógyszeres terápia lesz betegének a leghatásosabb.

Az elemzés mindössze pár percet vesz igénybe. Mint Győrffy Balázs, a kutatócsoport vezetője mondja, a teljes diagnosztika ára töredéke annak, mintha az egyes teszteket különböző laborokban kellene elvégezni. A rendszer iparilag szabványosított, az amerikai FDA által jóváhagyott microarray-okat használ, ezért a diagnózis teljesen objektív és reprodukálható.

A rendszert 2472 minta felhasználásával tesztelték, és a túlélés, valamint a hormonreceptor-státusz előrejelzése a jelenleg alkalmazott tesztek hatékonyságát jelentősen meghaladta. Az általuk létrehozott honlap a világ első ilyen rendszere, sőt semmilyen ehhez hasonló más platform nem érhető el sem az emlőtumor, sem más ráktípus esetén.

A rendszer idén bekerült a Magyar Innovációs Techshow kiválasztott fejlesztései közé, valamint bemutatta az Insight Publishers Ltd. által kiadott, az Európai Unió területén terjesztett Projects Magazine. A tudományos eredményeket egy cikkben foglalták össze a kutatók, amely jelenleg nyomdában van; a Springer által kiadott, az emlőrákkal foglalkozó szakirodalom egyik vezető lapjában, a Breast Cancer Research and Treatment-ben jelenik majd meg. Mint azt dr. Győrffy Balázstól megtudtuk, jelenleg folyik a rendszer FDA-hoz (Food and Drug Administration, amerikai élelmiszer- és gyógyszerengedélyezési hivatal) való benyújtása, aminek sikere esetén a fejlesztés kikerülhet a laborból, és a jövőben elkezdődhet maga a betegdiagnosztika.

A projektben résztvevő kutatók: dr. Győrffy Balázs, a Magyar Tudományos Akadémia és a Semmelweis Egyetem közös kutatócsoportjának tudományos főmunkatársa, Weltz Boglárka (Pázmány Péter Katolikus Egyetem, hallgató) a személyre szabott osztályozó algoritmus fejlesztője, Benke Zsombor (Pázmány Péter Katolikus Egyetem) a honlapot fejlesztette ki, Lánczky András (Semmelweis Egyetem, II. Sz. Patológiai Intézet) a recurrencerisk osztályozó algoritmust, és Balázs Bálint (Pázmány Egyetem, hallgató) a minőségellenőrzési algoritmust fejlesztette ki. TK

A cikk a Semmelweis Egyetem – Válogatás diagnosztikus csúcstechnológiákból című tematikus lapszámban megjelent írás alapján készült.