Klinikai pontosságú vércukormérést tesz lehetővé az otthoni önellenőrzésnél egy hazai tulajdonú vállalkozás saját fejlesztésű, új generációs vércukormérője. Az eszközt a Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézetében tesztelték, ahol a készülék megbízhatóságát és mérési pontosságát kiválónak minősítették.

Dr. Szabó Antal

„Az otthoni készülékkel mért és a kórházban meghatározott vércukorszint eltér egymástól, mert az ujjbegyből vett vér sejtekben gazdag, a kórházakban viszont sejtmentes vérplazmát használnak a méréshez. A teljes (ujjbegyből vett) vér és a vérplazma cukorszintje között eltérés mutatható ki, ezért a kezelés beállításához korábban a két értéket felváltva vették figyelembe az orvosok” – magyarázta dr. Szabó Antal, az intézet egyetemi tanára, aki a vércukormérő-rendszerrel végzett ellenőrző méréssorozat teszteredményét ismertette.

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Szavai szerint a minél tökéletesebb anyagcsere-egyensúly eléréséhez fontos, hogy az otthoni vércukormérő-készülékek a laboratóriumi módszerekhez viszonyítva reálisan elfogadható eltérést biztosítsanak. „A pontosabb mérés és vércukorérték ismeretében ugyanis hatékonyabban kezelhető a betegség, a szövődmények kockázata pedig csökkenthető” – mutatott rá Szabó Antal.

Körner Anna professzor, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekklinika diabétesz osztályának vezetője a rendszerrel kapcsolatos gyakorlati tapasztalatait osztotta meg a jelenlévő diabetológus szakemberekkel, Winkler Gábor professzor, a Magyar Diabetes Társaság elnöke pedig a vércukor-önellenőrzés mérési pontosságának fejlődéséről tartott előadást.

Forrás: MTI

SzZs