Még több mint három hétig, pontosan január 25-éig bárki szavazhat a 2011-es Év Orvosa pályázat jelöltjeire. Az úgynevezett Astellas-díjat 2006-ban alapította az azonos nevű gyógyszercég, az elmúlt négy évben 12 orvos és 33 egészségügyi szakdolgozó vehette már át ezt az elismerést.

2011-ben több mint 226 beteg érezte fontosnak, hogy leírja kezelése történetét, s ajánlja orvosát a díjra. A beszámolókat egy rangos zsűri tekintette át, elsősorban a gyógyító emberségességét vizsgálták. A szakmai bírák döntése alapján 79 doktor vehet részt a közönségszavazáson, aki  legtöbb voksot kapja, az veheti át a pályázat közönségdíját. Az idei jelöltek közül kilenc a Semmelweis Egyetem klinikáin dolgozik.

Dr. Huszár Tamás szájsebész, az Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinika tanársegédje egy szájüregi daganatban szenvedő betegétől kapta a jelölést, aki immár tíz éve tünetmentes. Dr. Huszár Tamás páciense, aki még mindig évente jár kontrollra, úgy fogalmaz: a tíz évvel ezelőtti műtétre, mint újjászületése napjára gondol. „Minden év december 17-én köszöntöm az engemet oly sikeresen műtő Huszár doktort, az (újjá)születésnapomon” – írja.

Dr. Kóbori László sebészt, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika igazgatóhelyettesét egy májátültetésen átesett betege ajánlotta, aki 16 éves korában kapott életmentő műtéttel új szervet. Azóta leérettségizett, egyetemen tanul, s transzplantált sportolóként járja a az európai és világszintű bajnokságokat. Mint írja, nagyon szerencsésnek tartja magát, hogy új esélyt kapott az élettől. „Nagyon hálás vagyok ezért Kóbori doktornak. Nem csupán azért, mert a tulajdon két kezével adott nekem új májat és mentette meg az életem, hanem azért is, amiért jellemével, humorával és odaadásával segített, hogy lelkileg ne omoljak össze” – olvasható a beszámolóban.

Dr. Máttyus István csecsemő és gyermekgyógyászt, valamint dr. Vörös Péter gyermeksebészt (I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika) egy kromoszóma-rendellenességgel született kisfiú édesanyja ajánlotta az Astellas-díjra. A kisbabát vastagbél-fejlődési rendellenessége miatt két hetes korában meg kellett műteni. „Máttyus doktor és Vörös Péter személyisége, kisfiúnkhoz való hozzáállása, az odafigyelésük, a szakmai tudásuk, az, hogy azonosulni tudtak szó nélkül azzal, hogy mit érezhetünk, nagyon nagy támasz volt nekünk” – írja az anyuka.

Az Astellas-díj

Dr. Rezek Ödön fül-orr-gégegyógyász, plasztikai-égési sebész (Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika) ajánlója szintén egy szülő, akinek gyermeke orrhypoplasiával (beszűkült orrjárat és orrnyereg nélküliség) született. A kislány már hat műtéten van túl, dr. Rezek Ödön segítségével öt éves korára kezdte megtanulni, minek milyen illata van. „Igaz, még nem vagyunk készen, de mégis nagyon köszönöm az Adjunktus Úrnak, hogy lehetőséget teremt arra, hogy kislányomnak is legyen orrocskája, és tökéletes kamaszkort élhet meg pár év múlva!” – írja az édesanya.

Dr. Sármán Pál kardiológus, belgyógyász (III. Sz. Belgyógyászati Klinika) egy 21 éves, súlyos szívműtéten átesett betegtől, illetve hozzátartozóitól kapott jelölést, amelyben kiemelik türelmét és higgadtságát. „Tudása mellett talán szerénysége volt nagyobb. Természetes volt nála a vasárnapi kórházi látogatás, a pici javulást értékelő, bíztató mosoly” – olvasható a betege által beküldött történetben.

Dr. Szabolcs Zoltán szívsebészről (Szívsebészeti Klinika) tizenegy betege írt ajánlást. Egyikük, egy háromgyermekes 44 éves családanya, aki egy rendkívül bonyolult és kockázatos szívműtéten esett át hat éve. „Még mindig itt vagyok, sőt nemcsak itt vagyok, de jól is vagyok. Nagyon sok szép dologból maradtam volna ki és nem láthattam volna felnőni a lányaimat, megszületni az unokámat, ha ott és akkor nem dr. Szabolcs Zoltán szívsebész végzi a műtétet… örökké hálás leszek a jóságáért, hatalmas tudásáért és tapasztalatáért, valamint lelkiismeretes munkájáért” – fogalmaz.

Dr. Tóth Miklós, belgyógyász, endokrinológus ajánlója egy olyan asszony, aki Cushing-szindrómában szenvedett, egy jóindulatú daganat volt a mellékveséjén. Hosszú ideig járt orvostól orvosig, de senki nem tudta megállapítani, mi okozta egyre súlyosbodó tüneteit. „Dr. Tóth Miklós volt az az orvos, aki csak rám nézett és azt mondta, másnap feküdjek be, mert Cushing-szindrómát gyanít. Hamarosan beigazolódott a gyanúja… minden követ megmozgatva elérte, hogy mielőbb megműthessenek” – írja az asszony, aki mára teljesen meggyógyult.

Az „Év orvosára” bárki szavazhat az interneten keresztül, a honlapon beteg minden beteg története is elolvasható. A szervezők azt kérik a résztvevőktől, hogy ne csak saját jelöltjeikre, vagy a közvetlen ismeretségükben lévő orvosokra szavazzanak, hanem olvassák el más gyógyítók történeteit is. Az év orvosa 2011 pályázat egyik újdonsága, hogy a közönségdíj mellett az idei évtől öt orvosszakmai díj odaítélésére is lehetőség nyílik. DP