Vizsgaközpontok vezetőiből álló tajvani delegáció látogatott szeptember 28-án a Semmelweis Egyetemre Hu Oliver Yoa –Pu tárca nélküli miniszter vezetésével, aki a köztisztviselők képesítésének elismeréséért felelős állami testület tagja. A látogatás egy európai tanulmányút része, a küldöttség a magyar képzési- és vizsgarendszer iránt érdeklődött.

Dr. Langer Róbert rektorhelyettes az egyetem bemutatása után ismertette az általános orvosképzés szerkezetét. Az utóbbi évek legnagyobb kihívásának nevezte a bolognai folyamat keretében számos európai egyetemen bevezetett, B.Sc.- M.Sc, kétciklusú képzési rendszer átvételének kérdését. „Magyarországon mind a négy orvosi kar megbonthatatlannak tartja a hat éves klasszikus képzési formát. A megfigyelés ugyanis az, hogy aki az első három évet elvégzi, az a második három évet is el akarja végezni.” –mondta dr. Langer Róbert.

Dr. Rácz Károly, a doktori tanács elnöke részletesen válaszolt a szakorvos képzés módozataival kapcsolatos kérdésekre. Dr. Langer Róbert beszámolt arról, hogy PhD. fokozat megszerzéséért napi munka mellet végzett tudományos kutatáson kívül egyre gyakoribb, hogy azt egy szervezett három éves képzés keretében, rögtön a diploma után szerzik meg a hallgatók.

Nagy Zoltán Zsolt az Általános Orvosi Kar dékánhelyettese ismertette a szóbeli, írásbeli és tesztfeladatokból álló vizsgák rendszerét. A megbeszélés végén reményét fejezte ki, hogy a jelenleg 10 nálunk tanuló szorgalmas tajvani hallgatón kívül még többen fognak érkezni hozzánk , amire Hu Oliver Yoa –Pu válasza az volt, hogy ahol jók a tanárok, ott a diákok is jók.

Az egyetem egyezményes tajvani kapcsolatai a következők: a Taipei Medical University-vel a 2010 októberében kötött együttműködési megállapodás valamint a Testnevelési és Sporttudományi Kar 1996 óta érvényben lévő megállapodása a National Taipei College of Physical Edutation-nel.

Galéria

1kép