Nem lehet tudni pontosan, mi az oka annak, hogy a frontok beindíthatják a szülést, de ez valóban így van – ez a tapasztalat a Semmelweis Egyetem mindkét szülészeti klinikáján.
Dr. Rigó János elmondta, régóta ismert, hogy a különböző frontok jelentkezése során emelkedik a szülésszám. A feltétételezések szerint a légnyomás csökkenése összefügghet a burokrepedéssel, de ez csak feltételezés – fogalmazott a  I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója.
A klinikán az időjárás változásaival összefüggésben nem éreztek változásokat az elmúlt hetekben. Egész júniusban magasabb volt a születésszám, mint a korábbi hónapokban. Várhatóan ez igaz lesz erre a hónapra is.
Azt tanácsolta a kismamáknak, hogy azonnal menjenek be a kórházba, ha azt gyanítják, hogy megindult a szülés, és az orvos majd megmondja, pontosan mi a helyzet.

Dr. Bánhidy Ferenc, a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatóhelyettesének tapasztalatai szerint az időjárás-változás gyakran azoknál a nőknél is beindítja a szülést, akik egyébként nem érzékenyek a frontokra. Véleménye szerint a melegfront hatására gyakrabban kezdődik meg a szülés vagy a koraszülés, mint hidegfrontnál, de mindegyik időjárási front komoly fronthatással van a kismamákra.
Ha valaki tudja magáról, hogy frontérzékeny, akkor az ágynyugalom, a pihenés segíthet – hangsúlyozta. Azt javasolta a kismamáknak, hogy mérsékelten napozzanak és ha hosszabb ideig vannak meleg helyen, akkor igyanak sok folyadékot. Melegben kerülni kell a fizikai munkát is. A gyakori időjárás-változásokkal kapcsolatban még arra hívta fel a figyelmet, hogy ha hirtelen lehűl a levegő, akkor nagyon könnyen meg lehet fázni.
T-Sz.Sz.