Ez a KONPEDITA kicsit más, mint a régi…

 

Kedves Olvasóink!

Örömmel adjuk hírül, hogy a konduktív pedagógia digitalizált tananyaga, a KONPEDITA újra kereshető és olvasható a Könyvtár számítógépein.  Az adatbázis használata eltér az eddig ismert módtól, ezért egy rövid használati útmutatót készítettünk hozzá.

  1. Hogyan érhetjük el a Konpedita tartalmát?

A Könyvtári számítógépek monitorán, az „Asztal” jobb felső sarkában elhelyezett két kis ikon vezet a Konpeditához.

Az egyik – amely egy html oldalra vezet – a tartalomjegyzéket nyitja meg számunkra. Itt szerzői betűrendben találjuk az összes digitalizált dokumentumot. Egyszerű rákattintással megnyitja az adott könyvet.

A másik ikon a keresésre alkalmas, indexelt állományhoz vezet. Az ikonra kattintva előbb egy biztonsági figyelmeztetés jelenik meg, majd két ablak nyílik meg egyszerre. Sokszor csak a nagyobb, (a legutóbb megnyitott fájlokat felsoroló) ablak látszik, és a bal oldalon lévő, keskenyebb keresőablak láthatóvá tételéhez még egy kattintás szükséges.

 

  1. A keresőablak beállításai:

Az első kérdés, hogy hol szeretnénk keresni. A felsorolásban az alapértelmezett beállítás a legalsó válasz:

„A(z) PetoIntezetKonyvtara.pdx nevű indexben”. Ezt hagyjuk is így.

 

A második kérdés, hogy „Milyen szóra vagy kifejezésre szeretne rákeresni?” Értelemszerűen
a keresőmezőbe beírjuk a keresendő kifejezést. Ezután két lehetőségünk van. Amennyiben betűre pontosan a beírt kifejezésre szeretnénk keresni, akkor be kell pipálnunk a keresőmező alatti kis négyzetek közül a legfelsőt (lásd a lenti ábrát).

Ha lefutott a keresés, akkor a keresőablak alsó felében felsorolja a könyveket, amelyekben megtalálta a keresett kifejezést. A könyvcímek előtti kis  >  jelre kattintva legördül egy lista, amelynél szöveg-környezetben láthatjuk a keresőkérdésünk előfordulásait. A kiválasztott sorra kattintva megnyílik az a könyvoldal, amelyiken a keresett szó előfordult.

Ha úgy szeretnénk keresni, hogy a beírt keresőkifejezés (karaktersor) valahogy előforduljon, de nem baj, ha előtte-utána más karakterek is vannak, akkor ne pipáljuk ki a felső jelölőnégyzetet. Ebben az esetben általában több találatunk lesz, de nem biztos, hogy mind releváns. Ez a fajta keresés több időt is igényel, előfordul, hogy 1-2 percet várni kell a találatok megjelenítésére.

A jelölőnégyzetek közül ajánlott még bejelölni, hogy könyvjelzőkkel együtt kérjük a találatokat.

Amennyiben elolvastuk, ami érdekelt, és új keresést szeretnénk indítani, akkor ne a jobb felső sarokban levő X-szel zárjuk be a „könyvet”, hanem a felső menüsorból a Fájl-Fálj bezárása paranccsal. Ekkor a keresőablak nyitva marad, és az „Új keresés” gombbal kezdhetjük elölről a keresést.

 

Fontos tudnivaló

A Konpedita rendszerben megtalálható fájlok saját eszközre történő letöltése, másolása, továbbítása jogellenes és TILOS!

Minden tevékenység nyomon követhető, ezért a fentiek be nem tartása jogi következményeket von maga után.

 

Az „Új Konpedita” hat számítógépen érhető el a Könyvtár nyitva tartása alatt.

 

Várjuk Kedves Olvasóinkat!