Mintegy 130 hazai és nemzetközi szakember, köztük dr. Gloviczki Péter érsebész részvételével rendezték meg az első Rekonstrukciós Nyiroksebészeti és Lymphologiai Szimpóziumot a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának szervezésében. A tavalyi év végén megtartott esemény célja a nemzetközi tapasztalatcsere elősegítése, valamint az összehangolt betegellátás kialakítása volt a nyiroködémában szenvedő betegek gyógyításának érdekében.

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán megrendezett Rekonstrukciós Nyiroksebészeti és Lymphologiai Szimpóziumon a hazai lymphologiával és nyirokélettani kutatással foglalkozó szaktekintélyek mellett neves, a nyiroksebészeti rekonstrukció területén úttörőnek számító vendégelőadók is szerepeltek.

Dr. Merkely Béla rektor, a rendezvény fővédnökének nyitóbeszédét követően dr. Gloviczki Péter Semmelweis Budapest Award díjas nemzetközi hírű érsebész, az amerikai Mayo Klinika professor emeritusa videokonferencia-előadásán vehettek részt a jelenlevők. Dr. Joon Pio Hong, a dél-koreai Asan Medical Center plasztikai sebészprofesszora, dr. Ming-Huei Cheng, a tajvani Chang Gung Memorial Hospital plasztikai sebészeti osztályán a Nyirokrekonstrukciós Központ vezető professzora, és dr. Chieh-Han John Tzou, a bécsi Divine Saviour Hospital (Göttlicher Heiland Krankenhaus) profilvezető plasztikai sebészprofesszora a jelenleg elérhető legmodernebb nyiroksebészeti rekonstrukciókat ismertették.

A második, magyar nyelvű szekcióban dr. Rédling Marianna, a Dél-pesti Centrumkórház klinikai főorvosa, dr. Mohos Balázs klinikai szakorvos, a bécsi Divine Saviour Hospital ösztöndíjasa, dr. Boros Erzsébet, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet osztályvezető főorvosa, dr. Szolnoky Győző, az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika vezetője és dr. Jakus Zoltán, a Semmelweis Egyetem Élettani Intézetének docense beszéltek hazai klinikai eredményekről és kutatásaikról. A multidiszciplináris kongresszuson résztvevő vendégek nemzetközi betekintést kaphattak a legújabb terápiás lehetőségekbe. Az előadások a nyiroködéma kezelésének teljes spektrumát érintették, a konzervatív és sebészeti megoldásokon túl a képalkotó eljárásokról és alapkutatásokról is szó esett.

Magyarországon mintegy 40 ezer beteg szenved nyiroködémában. A betegség minden hatodik szolid tumor kezelése után jelentkezik. A lymphoedema prevalenciája különböző tanulmányok szerint ezer főre vetítve 1,3-18,3. A kórkép progresszív természete miatt kiemelten fontos a korai diagnózis és terápia. A „gold standard” kezelés, a komplex fizikális terápia eredménytelensége esetén a betegség előre haladtával azonban a páciens életminősége jelentősen csökken.
A sebészi kezelés egyrészt a reduktív műtéteket jelenti, másrészt a fiziológiás rekonstrukciós nyirokműtéteket, melyek a nyirokelfolyás visszaállítását segítik elő. A sikeres fiziológiás rekonstrukciós műtétek alapfeltétele a megfelelő pre- és posztoperatív konzervatív ellátás, a pontos betegszelekció, az optimális donor oldal- és funkcionális nyirokér választás.

Dr. Mohos Balázs, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika szakorvosa, a szimpózium főszervezője elmondta, a lymphologia és nyiroksebészet területén kulcsfontosságú a szakmaközi együttműködés ahhoz, hogy a betegek számára a lehető legjobb terápiát nyújthassák, ezáltal javítva életminőségüket. A szimpóziumon bemutatott nyiroksebészeti módszerek egy újabb esélyt adhatnak a nyiroködémában szenvedő magyar páciensek gyógyulásának. A szimpózium kezdeményezője az eseményen kiemelte: a következő Rekonstrukciós Nyiroksebészeti és Lymphologiai Szimpóziumot 2023. november 29-én tervezik megrendezni.

Tasnádi Róbert
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.