Október 14-én a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) és az Instruktorok Öntevékeny csoport (IÖCS) édeni hangulatba öltöztették a Nagyvárad téri Elméleti Tömböt (NET). Elérkezett a frissen felvett hallgatók által legjobban várt egyetemi esemény: a Semmelweis Gólyabál. A rendezvény a nemzetközi orvosképzés elindulásának jubileumát ünneplő International 40 programsorozat része volt, így a szervezők  idén még nagyobb hangsúlyt fektettek arra, hogy a program minél nemzetközibb legyen.

A kapunyitást követően az ünnepi hangulatba öltözött Díszteremben foglalhattak helyet a vendégek, köztük a gólyák, instruktoraik és a meghívott egyetemi vezetők. A rendezvény 18 órakor vette kezdetét Szabolcs Maja és Szalay Balázs konferálók három nyelvű üdvözlésével. 

Az ünnepséget dr. Merkely Béla nyitotta meg. A rektor kiemelte: idén először a Semmelweis Egyetem bekerült a Times Higher Education (THE) összesített rangsorában a világ 250 legjobb egyeteme közé, ezzel Közép-Kelet Európa legjobb egyetemévé vált. Hozzátette: ehhez elengedhetetlen volt a diákok lelkesedése, hivatástudata is, akikre a későbbiekben is számít. Tripolszky Bálint, a HÖK elnöke is köszöntötte a megjelenteket. “Szimbolikus és megtisztelő, hogy ezen a bálon az egyetemi vezetők, oktatók, kutatók és hallgatók közösen vehetünk részt, hiszen a közösség nem csupán a megpróbáltatások sikeres leküzdését, hanem az abból fakadó örömök kollektív megélését és az együtt ünneplést is jelenti. Mert a tömeget bár szét lehet szakítani, de az összetartó egyéneket, a közösségre talált lelkeket sohasem. Ezek vagyunk mi, ezt jelenti számomra a Semmelweis Egyetem”emelte ki.

A hagyományokhoz híven a Gólyabálon adták át a Pro Juventute Universitatis díjakat, melyet a Hallgatói Önkormányzat elnökségének döntése  értelmében dr. Bódis Bendegúz, dr. Borsik Bálint, dr. Király Anna, dr. Veress Géza Adrián és dr. Torzsa Péter vehette át dr. Merkely Bélától és Tripolszky Bálinttól az egyetem hallgatóiért végzett tevékenységük elismeréseként.

A műsort idén először a nemzetközi hallgatók nyitották meg keringőjükkel. A megnyitón közel 50 nemzetközi hallgató vett részt, az esemény kötetlen részén pedig közel 200-an, ami külön öröm, hiszen a HÖK és az öntevékeny csoportok évről évre folyamatosan nyitnak a külföldi hallgatók felé, így könnyítve itt tartózkodásukat és segítve beilleszkedésüket. A megnyitó keringőt az instruktorok tánca követte. A fellépők elrepítették a közönséget a múltba, Görögországba, vagy épp Michael Jacksont idézték meg produkciójukkal. Mindezt a közönség hatalmas tapssal értékelte. 

A program további részében a résztvevők meghallgathatták Czirják Janka és Gál Boglárka énekes előadását, illetve megnézhették Polenyik Regina hastáncos produkcióját. Végül a magyar hallgatók élő zenei kísérettel, a Vándorló palota című film zenéjére táncoltak keringőt, majd a hagyománynak megfelelően tanár-diák táncokkal ért véget a zenés műsor. A Mozgókép Alkotó Kreatív Instruktorok (MAKI) jóvoltából levetítették az elmaradhatatlan Gólyafilmet is, amely minden elsőévest és az instruktorokat is nosztalgiával töltött el. “Megélhettük a Semmelweis-es életérzést” – foglalta össze élményeit az egyik gólya.

Mint minden bálban, itt is a zenéé és a táncé maradt a főszerep, a NET pedig nyolc órakor megnyitotta kapuit a felsőbbéves hallgatók és a gólyák vendégei előtt is. A jó hangulatról nem csak az IÖCS dj-k, hanem több vendégfellépő is gondoskodott. A bulihangulatot JoerJunior, a fiatalok körében jól ismert hazai DJ alapozta meg ütős EDM trackjeivel. A díszes aulában az Elefánt lépett fel – a banda talán az alternatív-rockhoz és a posztsanzon stílushoz áll a legközelebb. Számaik között mindenki megtalálta a neki tetszőt, volt líraibb daluk, de a tombolás sem maradt el. Az aulát ezután a StadiumX nevű formáció vette birtokba. A magyar progressive house DJ páros több, világszerte ismert zeneszámára élőben bulizhattak az egyetemisták. A díszteremben egy apa-lánya lemezlovas pár lépett fel, Sterbinszky és Mynea, akik változatos zenéikkel mindenkit a táncparkettre csalogattak. A hagyományokhoz híven idén is volt tombola, melyből befolyó összeget karitatív célokra ajánlottak fel a résztvevők

Ha valaki nem tudott részt venni a Gólyabálon, vagy már most hiányolja a Semmelweis-rendezvényeket, nem kell csüggednie, hisz számtalan program lesz még a vizsgaidőszak előtt. A sportolni vágyók számára szuper lehetőség a Sleepless Semmelweis, ahol a mozgás mellett életre szóló barátságokat is lehet kötni az éjszaka folyamán.  A legközelebbi nagy eseményeink a Semmelweis Pub Riders és a Semmelweis Halloween, melyek szintén várják a szórakozni vágyó hallgatókat. 

További információk, fotók és programok elérhetők a Hallgatói Önkormányzat és az Instruktor Öntevékeny Csoport social media felületein!

A cikk a hallgatói szemmel rovatunk keretében készült.

Masri Jaffar, Csanádi Petra, Pop Alexandra
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.