Több mint 3600-an regisztráltak a Semmelweis Egyetem Külső Klinikai Tömbjének nyolc klinikája által közösen szervezett júliusi Semmelweis Egészség Napok programsorozatra. A rendezvényen csaknem negyven interaktív előadással, konzultációval, filmvetítéssel, műtőlátogatással és speciális tornával várták az érdeklődőket az online térben.

A Gyógyítás tetőtől talpig címmel szervezett eseményen a leggyakoribb népbetegségek – például a stroke, az emlő-, a prosztatadaganat, a cukorbetegség – mellett szó esett például a koronavírus miatt megváltozott betegellátási rendről, és a legmodernebb képalkotó diagnosztikai eljárásokat is megismerhették a program résztvevői.  

Kiemelt érdeklődés övezte a Neurológiai Klinikán a stroke és a demencia megelőzéséről szóló prezentációkat, és a fejfájás leggyakoribb típusait ismertető előadást is. A Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika programjában olyan érdekes témák kaptak helyet, mint a fiatalkori zajterhelés hatásai, a szédülés okai, a fej-nyaki daganatok megelőzésének lehetőségei, és azt is megtudhatták az érdeklődők, hogyan változtatta meg a betegellátást a COVID-19 járvány.

A Belgyógyászati és Onkológiai Klinika programjain a csontritkulásról, a pajzsmirigy göbös elváltozásairól, és a gyakran alsó végtagi amputációhoz vezető szenzoros neuropathiáról is hallhattak előadásokat a résztvevők.  

Az Ortopédiai Klinikán a prezentációkon túl az érdeklődők át is mozgathatták például a gerincüket, vállukat, csípőjüket, bokájukat, és a csontritkulás vagy éppen a lúdtalp megelőzéséhez is hasznos tanácsokat kaptak. A digitális műtőlátogatás során a regisztráltak betekintést nyerhettek a műtők zárt, kevésbé ismert világába a beteg előkészítésétől kezdve a modell csonton végzett protézis beültetésig.

A Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikán a mentális egészség és a mentális betegségek kerültek górcső alá, az erről szóló előadás arra is választ adott, hogy hogyan tud a modern pszichiátriai ellátás megfelelni a XXI. század kihívásainak, továbbá bemutatkozott a szimbólumterápia is. Az Orvosi Képalkotó Klinikán többek között az emlő vizsgálómódszereinek bemutatása mellett fény derült a múmiák rejtett titkaira, és a mesterséges intelligencia révén a radiológusok „szuperképességeire” is.

Az I. Sz. Sebészeti Klinikán az érdeklődők megismerhették, hogyan alkalmazhatók a technikai újdonságok a műtőasztalon, mire jó például a kulcslyuksebészet vagy az endoszkópia, és hogyan gyógyítható a nyelőcső- vagy a vastagbéldaganat.

A Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO) munkatársai a szepszisről, valamint a koronavírusról, és arról tartottak előadást, hogy a COVID-19 járvány milyen változásokat hozott a sürgősségi betegellátásban.

Az Urológiai Klinikán azt is elmagyarázták a szakemberek, mely problémákkal kell urológushoz fordulni, miért jelentősek a szűrővizsgálatok a prosztatarák esetén, és milyen más betegségekre mutathatnak rá a szexuális problémák. Az előadások mellett csaknem száz érdeklődő számára szűrővizsgálati lehetőséget is rendelkezésre bocsátott a klinika egy szeptemberi időpontban.

Dr. Szijártó Attila, az I. Sz. Sebészeti Klinika igazgatója a rendezvény kapcsán örömét fejezte ki, hogy az online regisztráció során nem hogy csökkent az érdeklődés, hanem még sokkal többen tudtak így bekapcsolódni az előadásokba, mint amit a klinikák előadótermeinek befogadóképessége lehetővé tett volna. Az esemény után is nagyon sok pozitív visszajelzést kaptak a felkészült előadókról, az érdekes, tartalmas és sokszínű programokról, melyek célja a lakosság tájékoztatása és egészségtudatosságának fejlesztése.

A 250 éves jubileumát ünneplő Semmelweis Egyetem interaktív, lakossági, népegészségügyi programja a tervek szerint október 1-jén a Belső Klinikai Tömb rendezvényeivel folytatódik.

Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Videó: Bartincki Tamara Andrea, Kovács Attila – Semmelweis Egyetem